A Microsoft bevallotta: e-maileket loptak az amerikai kormánytól kínai hackerek

A Microsoft és az amerikai Fehér Ház is kínai hackereket vádol: az USA kormányának és hatóságainak e-mailfiókjaiból loptak leveleket, a Microsoft hibáit kihasználva. Komoly kritikákat kapott a redmondi cég.

A napokban óriási botrányt kavart, amikor kiderült, hogy a Microsoft hibája miatt az amerikai kormány és hatóságok e-mailfiókjaiból loptak el leveleket kínai hackerek (a vádak szerint). A Microsoft azóta közölte: a kínai hackerek elsikkasztottak egy digitális kulcsot tőlük, továbbá egy kódban lévő hibát használtak ki, és a jelentések igazak.

A redmondi cég szerint a hackerek nem tisztázott körülmények között jutottak a kulcshoz, majd a Microsoft kódjában egy hitelesítési hibát aknáztak ki, hogy kémkampányt folytassanak. A támadás nem csak az USA és Kína kapcsolatát befolyásolhatja, de megrázta a kiberbiztonsági szektort is. Kína tagadja, hogy bármilyen szinten részt vett volna a kémkedésben.

A Microsoft és az USA szerint azonban állami megbízásra dolgoztak a kínai hackerek, május óta titokban hozzáférnek 25 szervezet e-mailfiókjaihoz, ebből kettő amerikai minisztérium.

Az USA megfelelő válaszlépéseket helyezett kilátásba a felelősök elszámoltatására.

A Microsoft nem árulta el, hogyan jutottak a hackerek a cég egyik digitális kulcsához, szakértők szerint a lopások előtt talán magát a Microsoftot törték fel.

A redmondi cég mindenesetre nagyon súlyos kritikákat kap a biztonsági gyakorlatai miatt. A Microsoft jelezte: minden visszajelzést értékelnek, nyitottak más modellekre, az amerikai hatóságokkal pedig aktívan együtt dolgoznak.

Azóta történt

Előzmények