Csúnyán megégette magát a Microsoft a legutóbbi hackbotrányban

A kritikák után bővíti az ingyenes biztonsági eszközök elérhetőségét a Microsoft: a vád szerint pénzt kért az ügyfeleitől, miután a saját hibáitól kellett őket megvédeni. Drágulnak továbbá a redmondiak AI-funkciói.

A Microsoft hibáinak következménye volt az a hatalmas hackerbotrány, amely során kínai hackerek amerikai politikusok, hatóságok és minisztériumok levelezését olvasták, tömegesen. A Microsoft nagyon súlyos kritikákat kapott, a vád szerint pedig még pénzt is kért az ügyfeleitől, hogy megvédje őket a saját hibái miatt.

A redmondi cég erre válaszul bővítette az ingyenes biztonsági eszközök elérhetőségét. A Microsoft auditcsomagjában (Purview) lévő haladó funkciók minden ügyfél számára elérhetőek lesznek a következő hónapokban. A hackeléseket ezek nem előzik meg, de segítenek észlelni a hálózatban a behatolókat, továbbá kitalálni, hogyan jutottak be és hogyan lehet őket kirakni. A Microsoft eddig a haladó verziókért pénzt kért, de ez a gyakorlat most össztűz alá került. A Microsoft elismerte, hogy a történtek a kódokban lévő hibáknak és szivárgásoknak köszönhetőek. A botrányra pedig csak azért derült fény, mert az egyik áldozat furcsaságokat észlelt a digitális naplókban.

A CISA szerint mindenki nyer az ingyen eszközökkel, a fizetősök ugyanis akadályozzák a kiberbiztonsági incidensek átláthatóságát.

A botrány kapcsán kiderült, hogy az USA kínai nagykövetének e-mailfiókjához is hozzáfértek.

Megdrágulnak az AI-funkciók

A Microsoftnak persze lesz miből finanszíroznia a fejlesztéseket, már csak azért is, mert az irodai környezetbe szánt új AI-funkciókért legalább 53 százalékkal kér többet, mint eddig. Az AI copilota Microsoft 365-ben már havi 30 dollárba kerül felhasználónként – ez segít e-maileket írni, dokumentumokat készíteni, egyebek mellett. A cégeknek szánt Bing keresőmotorból biztonságosabbat tesznek elérhetővé.

Azóta történt

Előzmények