Téged is idegesít a hangos telefonálás?

A Microsoft biztonsági részlege tegnapelőtt tette közzé egy online módon, a kutatás számára létrehozott Facebook-oldalon megválaszolható kérdőív alapján készült felmérés eddigi eredményeit, melyben arra kíváncsiak, hogy milyen viselkedésmódok jellemzőek a mobilozókra, illetve azt szeretnék megtudni, hogy mit tesznek a felhasználók a biztonságos telefonálás érdekében.

Hirdetés

Az eddigi eredmények alapján annyi már kiderült, hogy mi az az öt tevékenységi forma, melyet az emberek egy telefonhasználó esetében a legidegesítőbbnek tartanak. Ezek:

    1. a telefon állandó, folyamatos ellenőrzése, előkapkodása
    2. hangos telefonálás
    3. ha valaki nem használj, illetve nem kapcsolja ki a mobilját bizonyos közösségi eseményeken
    4. ha valaki akkor telefonál, amikor a másik épp beszélget vele
    5. ha a mobiltelefonálás miatt akadályozza, tartja fel a közúti forgalmat

      A fentiek az általános használatra vonatkoznak, de a kérdőív arra is választ keres, hogy a felhasználók miképp védik meg a telefonjaikon található személyes adatokat. Itt egy érdekes eredményt kaptak: a válaszadók 39 százaléka úgy véli, hogy a férfiak és a nők egyforma módon teszik ezt. Ám ezt a Microsoft egy másik, már reprezentatív eredményeket hozó kutatása (Microsoft’s Computing Safety Index – MCSI) nem erősítette meg, itt ugyanis találtak fontos különbségeket a nemek között. Néhány jellemző eltérés:

      A férfiak egy árnyalatnyival jobban használják ki a technikai lehetőségeket:

      • PIN-kódot vagy jelszót a férfiak 35 százaléka használ, a nőknél ez az arány 33 százalék
      • a férfiak 35 százaléka törekszik a biztonságos wifihálózatok használatára, a nőknél ez a mutató 32 százalék
      • a férfiak 32 százalékánál a telefonokon mindig a legfrissebb szoftverek futnak, ezzel szemben a nőknél 24 százalék a naprakész rendszer

      Ezzel szemben a nők gondosabban vigyáznak arra, hogy mi kerül ki róluk az internetre:

      • a nők 40 százaléka figyel az adatvédelmi beállításokra (a férfiaknál ez 37 százalék), ők azok, akik jobban ügyelnek arra, hogy érzékeny adataik, mint pl. telefonszám vagy e-mail cím, kik számára elérhetőek (40 százalékuk tesz így, a férfiak esetében ez a szám 32 százalék)
      • a nők 34 százaléka arra is figyel, hogy egy szöveges üzenetbe mit írnak bele, míg a férfiaknál ezt 31 százalék teszi meg

      A viselkedést jellemzi, hogy a férfiak gyakrabban kapnak csalóktól adathalász üzeneteket:

      • személyes adatokat kérő, idegenektől érkező e-mailt a férfiak 70 százaléka kap, a nőknél ez az arány 65 százalék – becsapós vírusriasztás a férfi felhasználók 66 százalékát érinti, a nők esetében ez a szám 58 százalék
      • a férfiak gyakrabban (31 százalék) szembesülnek megszerzett adataikkal való visszaéléssel, mint a nők (26 százalék)

      Azóta történt

      • Ahol a fű sem nő

        Kilencedikes dán tanulók fillérekből levezettek egy olyan kísérletet, ami mögé a hivatalos tudomány máig nem mer felsorakozni. Wi-Fi router mellé kerti zsázsát ültettek, ami nem akart kinőni.

      Előzmények