Ennyire kétségbe van esve a Microsoft?

Nemrég számoltunk be arról a kétes módszerről, amellyel a Microsoft igyekszik elérni, hogy az érintett felhasználók mihamarabb frissítsék operációs rendszerüket a Windows 10-re. De úgy tűnik, nemcsak itt igyekeznek részesedést növelni, hanem az új böngészőt, az Edge-et is erőszakosan akarják lenyomni a felhasználók torkán.

Ma több lap is beszámolt arról, hogy egy, gyártásba még ki nem adott, tesztelés alatt lévő új build (10568) előzetesében egy új metódus található. Ha a felhasználó az Edge helyett egy másik böngészőt akar alapértelmezetté tenni, akkor felugrik egy ablak, amely egy tájékoztatót tartalmaz a következő kiemelt címmel: „Adjon a Microsoft Edge-nek egy esélyt”. A leírásban a böngésző előnyeit sorolják fel: a weboldalakra való írást és a megosztást, olvasási nézet, illetve a Cortana asszisztens támogatása. Ezek után kiemelve szerepel a „maradok, kipróbálom”, és alatta kisebb méretben: „mindenképp váltok”.

Give Microsoft Edge a shot
[+]

A böngészők részesedési sorrendje (a teljes piacon, PC-től a mobilig) jelenleg: a Chrome az uralkodó, majd őt követi a Firefox, a harmadik pedig az Internet Explorer. Az Edge csak a negyedik – a Windows 10 kiadásakor a részesedése felugrott 16 százalékra, ám azóta jelentősen visszaesett, jelenleg tíz százalék alatt áll – pedig nincs böngészőválasztó, a saját termék alapértelmezett: ahogy azt a Mozilla részéről hangosan fel is panaszolták. Ennek legfőbb oka a szaklapok szerint a böngésző kezdetlegessége, félkész állapota, ugyanis ma már elvárás a kiterjesztések és a beépülők támogatása, illetve a több profil készítésének lehetősége, ám ez a Microsoft böngészőjéből hiányzik.

A szaksajtó gyakorlatilag egyhangúan úgy vélekedik, nem vet rájuk jó fényt ez a módszer (a Google-nál sem szeretik a felhasználók az erőszakos promóciót); vagyis nem ilyen trükkökkel kellene megnyerni a felhasználókat (ezt a rábeszélős panelt a beépített zenelejátszónál, a Grove Musicnál is alkalmazzák), hanem jobb minőségű és több lehetőséget kínáló szoftverrel.

Azóta történt

Előzmények