Szegediek győztek a Microsoft versenyén

A vállalat mai közleménye szerint nagy sikerrel zajlott le a Microsoft által indított, szerzői jogokról és a biztonságosabb internethasználatról szóló „Csakeredeti” oktatási program országos vetélkedője, amelyre idén 139, fiatalokból álló csapat jelentkezett. Közülük a Szeged Városi Kollégium Fodor József Tagintézményének csapata szerezte meg az első helyet – derült ki a Szellemi Tulajdon Világnapján tartott eredményhirdetésen. A programot a Microsoft a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete, a Nokia, a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület és a Vodafone Magyarország együttműködésével szervezte.

A második alkalommal megrendezett „Csakeredeti” vetélkedő két fordulóban zajlott februártól áprilisig. A 14-24 év közötti fiatalokból álló, maximum 4 fős csapatok elsőként a www.csakeredeti.hu oldalon található kérdőív kitöltésével tehették próbára tudásukat a szerzői jogokról, a termékhamisításról, a legális szoftverhasználat előnyeiről és az illegális használat következményeiről, valamint a biztonságosabb internetezésről. A 139 induló csapat közül 21 adott tökéletes válaszokat és jutott tovább a második fordulóba, ahol olyan kidolgozandó feladatokat kaptak, amelyek során a fenti témákra vonatkozó jártasságuk mellett kreativitásukról is számot adhattak.

A csapatok több feladat közül választhattak: prezentációban mutathatták be, mit gondolnak a mobil eszközökön tárolt adatok biztonságáról, vagy éppen az eredetiséget népszerűsítő kampányverset vagy zászlót készíthettek el. A feladatok kidolgozásához a verseny honlapján található oktatóanyag és azok a videók szolgáltak segítségül, amelyekben a program „Eredeti figurája” különféle kellemetlen helyzetekbe keveredik, például illegális szoftverek használata miatt.

A legjobb négy pályázatot szakmai zsűri választotta ki. Az első helyezést a Szeged Városi Kollégium Fodor József Tagintézményének csapata érdemelte ki, a második helyezett a györkönyi Művelődési ház Overflow nevű csapata lett, a harmadik helyet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Á Lá Cool nevű csapata, a negyediket pedig a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium Mad Developers csoportja kapta. Nyereményük anyagi hozzájárulás házi programjaikhoz, például osztálykirándulásaikhoz.

Azóta történt

Előzmények