Az amerikai kormány számára készít felhős OS-t a Microsoft

A ZDNet közismerten jó Microsoft-kapcsolatokkal rendelkező újságírója, Mary Jo Foley kiszivárogtatáson alapuló híradásai a legtöbbször pontosnak bizonyultak eddig, de azért megesett már, hogy a bennfentességre hivatkozva nem egészen helytálló értesüléseket közölt, vagy pedig azok értelmezése volt alaptalan. Mostani cikke alapján is érdemes elgondolkodni, hogy vajon mennyire érdemes komolyan venni, és mennyire játszott szerepet megszületésében az augusztusi uborkaszezon.

A híradásban a Microsoft nagy kampánnyal megtámogatott felhős OS-platformjáról van szó, és a kiemelt, belső forrásokra hivatkozó állítás az, hogy a redmondi cég készít legalább egy olyan változatot is, ami a kormányzat igényeit szolgálja ki.

A Windows Azure és a Windows Server mindeddig megfelelő volt az amerikai kormányzat számára, ám most a több elemből összerakott, az ilyen módon először tavaly megnevezett Microsoft Cloud OS-nek „Fairfax” kódnéven egy vagy több speciális, privát változatát fejlesztik. Az újságírónő feltételezi, hogy a Fairfax koncepciójában hasonló lehet az Office 365 kormányzati változatához.

Foley forrása szerint a kormányzati felhős megoldás leginkább abban térne el a Windows Azure-re alapuló szolgáltatástól, hogy ennek alaprendszere nyilvánvalóan nem a Microsoft adatközpontjaiban futna, hanem a testreszabott Windows Server-verziót a kormányzati szerverekre telepítenék.

Egy kormányzati igények alapján kidolgozott felhőplatform egyáltalán nem elképzelhetetlen, a világ IT cégei nagyon sok olyan speciális terméket készítenek, amelyek az egyedi kormányzati, közigazgatási elvárásoknak tesznek eleget. Az viszont már más kérdés, hogy a Snowden-ügy árnyékában egy ilyen fejlesztésnek akkor is lesznek negatív visszhangjai, ha a cég a lehető legetikusabban jár el.

Azóta történt

Előzmények