Most már azt is tudjuk, ki írta az első Kék Halál szövegét

Aprócska, tényleg csak a legkockább kockákat érdeklő tényre derült fény tegnapelőtt, amikor a Microsoftnál fejlesztőként dolgozó Raymond Chen blogjában megírta, hogy az ikonikussá vált, a súlyos rendszerhibát jelző Kék Halál képernyő (Blue Screen of Death – BSOD) eredeti szövegét maga Steve Ballmer, a cég egyik legrégibb alkalmazottja, majd Bill Gates kiválása után több évig vezérigazgatója írta annak idején.

Amiről Chen ír egyébként, az nem az a klasszikus Kék Halál, amikor bármilyen okból nagy baj van, és a Windows a további károk megelőzése érdekében leállítja a rendszert és tanácsokat ad a felhasználónak (a legtöbbször az újraindítást javasolja), amit oly sokan megismerhettek az ezredforduló környékén, hanem egy konkrét eseményre, egy program lefagyására reagáló válaszképernyő, amit először a Windows 3.1-nél alakítottak ki.

Az első BSOD-képernyő szövege

A feladat az volt, hogy mit jelezzen a rendszer, ha valamelyik alkalmazás nem válaszol, lefagy. A probléma egyik megoldására definiálták át az azóta szintén klasszikus Ctlr+Alt+Del billentyűkombinációt, ami akkor alapesetben nem a programkezelőt nyitotta meg, hanem először a BSOD megjelenítését, majd újraindítást jelentett.

A bejegyzés szerint ugyan megtervezték, hogy ilyenkor mi jelenjen meg, ám Ballmer, aki akkor a rendszerfejlesztésért felelős részleg vezetője volt, a funkcióval elégedett volt ugyan, de a megjelenő szöveggel nem. Erre azt mondták neki a fejlesztők, hogy ha nem tetszik, írjon jobbat.

És Ballmer így is tett. Ezért lehetett sokáig azt olvasni a kék képernyőn, hogy az alkalmazás nem válaszol, és három lehetőségünk van: ESC, ha visszatérünk a Windowshoz, ENTER, ha be akarjuk zárni az engedetlen szoftvert, illetve még egyszer Ctlr+Alt+Del, ha újra akarjuk indítani a gépet.

A hírrel kapcsolatban a The Verge emlékeztet arra, hogy Bill Gates tavaly ősszel elismerte, hogy hiba volt a Ctlr+Alt+Del bevezetése és erőltetése, de az IBM-et hibáztatta azért, hogy akkoriban nem vezettek be egy bejelentkező gombot a billentyűzeten.

Előzmények