Már az Interpol is keresi a Microsoft-kódok tolvaját

Hirdetés


Mary Jo Chiang

Bár a Microsoft vezetői igyekeztek, az információ mégis kiszivárgott: a redmondi cég tegnap feljelentette egy alkalmazottját ipari kémkedésért, s a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) alig néhány órával a bejelentés után a nemzetközi bűnüldöző szervezet, az Interpol segítségét kérte – értesült meg nem nevezett belső forrásból a Silicon Alley Insider.

Az ipari körökhöz igen közel álló számítástechnikai portál úgy tudja, hogy Mary Jo Chiang, a Windows 7 Team egyik fejlesztőmérnöke hétfőn pontos időben megjelent munkahelyén, ám a munkaidő vége előtt – betegségére hivatkozva – távozott. Ez már feltűnt közvetlen főnökének, de – ismerve alkalmazottja megbízhatóságát – semmilyen egyéb lépést, ellenőrzést nem hajtott végre. Ám Chiang kedden nem ment be dolgozni, s a gyanakvó vezető végrehajtatta a biztonsági protokollnak megfelelő ellenőrzést. Ekkor kiderült, hogy Chiang előző nap – az ilyen esetekre beépített védelmi mechanizmusokat megkerülve, vagyis hackermódszereket alkalmazva – fontos fájlokat másolt át egy hordozható adattárolóra. A Silicon Alley Insidert tájékoztató forrás szerint az bizonyos, hogy a Windows 7, illetve az Office-csomag legutóbbi változatának forráskódját is kimásolta, de elképzelhető, hogy más fontos fájlokat is magával vitt. Természetesen igyekeztek elérni a mérnököt, de mindezidáig nem jártak sikerrel.

Ugyanez a forrás arról beszélt a lapnak, hogy valószínűleg nem anyagi haszonszerzés állhatott a háttérben, hanem valamiféle magánéleti konfliktus, mivel köztudott volt a laborban, hogy Chiang és a team vezetője bizalmas, ám az utóbbi időben megromlott kapcsolatban álltak, ezért valószínűsíthető, hogy a mérnök nem kíván visszaélni az adatokkal, csak nyomást akar gyakorolni hűtlen szeretőjére.

Biztos információkkal nem rendelkezik senki, ám a pánikot jelzi, hogy a Microsoft kérése nyomán az Interpol honlapján már olvasható a nemzetközi körözés.

Azóta történt