Hirdetés

Egy „Google Maps” az épületek belsejében való tájékozódáshoz

Szeptember végén, a DemoFall 09 kiállításon mutatták be fejlesztői azt a technológiát, mely a Google térképes szolgáltatásával összeépülve kiegészíti azt, mivel a projekt célja, hogy egy olyan megoldást dolgozzanak ki, melyek képes az épületek belsejét a Google Mapshez hasonlóan megjeleníteni, hogy a felhasználók ne csak az utcákon tudjanak tájékozódni, hanem a létesítményeken belül is.

Hirdetés

A Micello cég mobil eszközökre szánt termékének fejlesztése már eljutott abba a fázisba, hogy működés közben is bemutathatták. A szakemberek elmondták, hogy jelenlegi fő célcsoportjaik a hatalmas kampuszokon tájékozódni kívánó diákok, az üzletközpontokban kóvályogni nem akaró vásárlók, illetve az ilyen nagy épületekben eligazodni vágyó turisták.

A Micello ott folytatja, ahol a Google Maps befejezi: az adott épülethez megérkező felhasználó átkapcsol erre a szolgáltatásra, amely megjeleníti neki a hely részletes tervrajzát, ezen kívül a Google Mapshez hasonlóan egyéb információk megjelenítésére is alkalmas, s az útvonaltervezésben is segít. Jelenlegi formájában a technológia még nem tudja használója helyzetét is megjelölni, de a későbbiekben ezt is meg fogják oldani – nem a belső terekben nehezen fogható GPS segítségével, hanem egy, az adott helyen kiépített vezeték nélküli hálózat útján.

A vállalat jelenleg naponta 10 új helyet térképez fel, de ennek főleg anyagi okai vannak, s ha találnak támogatókat, befektetőket, akkor akár napi százzal is bővülhet az adatbázis. Ankit Agarwal, a Micello vezetője beszámolt arról, hogy jelenleg hatan dolgoznak összesen az induló vállalkozásnál: hárman a tervezéssel, fejlesztéssel, hárman pedig az adatgyűjtéssel és -feldolgozással foglalkoznak. A jövedelmezőséget egyelőre rövid távon a prémium szolgáltatásoktól (egy üzlet jelzi a térképen a nyitva tartását, akcióit stb.) remélik.

Az ingyenes alapszolgáltatás hamarosan elérhető lesz az olyan népszerű mobil eszközökre, mint az iPhone, a BlackBerry, a Palm vagy az Android-alapú készülékek, s év végére körülbelül ötezer bevásárlóközpont, tízezer campus és négyszáz kongresszusi központ tervrajzát akarják kínálni.

Hirdetés

Azóta történt

  • Balfas az argletoni Fekete Pákó utcában

    Nem igazán zavaró, inkább szórakoztató hibáról, illetve csínyről van szó: egy nem létező város jelent meg Anglia térképén a Google Mapsben.

Előzmények