Mi már tavaly is e-számláztunk!

Új téma tartja lázban az informatikai szolgáltatókat. Az elektronikus számlázás 2004. május elsején a gyakorlatban is zöld jelzést kapott. A piac robbanásszerű fejlődés elé néz az elkövetkező néhány hónapban – nyilatkozta Lengyel Tibor, az átálláshoz szükséges háttér-informatikai rendszert fejlesztő Euroexpert Holding Rt. elnök-vezérigazgatója. Nemrég mi is hírt adtunk róla, hogy 2006. január 1-től három nagy beszállító és két áruházlánc vezeti be az elektronikus számlázást. Megérkezett egy új technológia. 

Hirdetés

Négy éve kezdődött …

Az elektronikus aláírásról szóló törvény már jó régen, 2001-ben lépett hatályba. Ekkor kezdett el foglalkozni a tisztán elektronikus számla kiállításának és használatának lehetőségével az ebben úttörő szerepet vállaló Euroexpert Holding Rt. – emlékezik vissza Lengyel Tibor. Amikor az elektronikus aláírás használatát a törvény lehetővé tette, már felderengett a lehetőség, hogy előbb-utóbb a nagyobb számlakibocsátók átállhatnak majd a tisztán elektronikus számlakezelésre és -kiállításra.

Az informatika területén sokszor adódik olyan helyzet, hogy választani kell: az egyik út, hogy gyorsan kifejlesztenek egy terméket, amivel mindaddig tarolnak az új piacon, míg a versenytársak meg nem érkeznek. Ez jellemzi általában a legtöbb innovatív kis céget. Ismert egy másik út is, amikor a piaci szereplők valamilyen szabványokra épülő együttműködésben állapodnak meg, ezekre építve biztosítják termékeik együttműködését, elősegítik a piac gyors felépülését. Az elektronikus számlázásnál mindenkinek előnyös lenne, ha ez utóbbi folyamat győzedelmeskedne, mert a sok elszigetelt – egymással köszönőviszonyban sem lévő – megoldás hosszú időre lefékezheti az elektronikus számlázás elterjedését. E technológia csak együttműködően életképes. A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetségnél (MELASZ) ebben az évben elindult egy szabványosítási munka. A szomorú az, hogy a várható legnagyobb piaci szereplők nem vesznek részt ebben a munkában, így pedig a célba érés elég távolinak tűnik.

Ez a feladat amúgy is testre szabott volt, hiszen a cég által üzemeltetett távkönyvelési rendszert kiválóan kiegészíthette az elektronikus számla. Így amikor tavaly hatályba lépett az a törvény, mely lehetővé tette, hogy a cégek az elektronikus úton kiállított számlák után is visszaigényeljék az áfát, a vállalatnak gyakorlatilag kész, saját fejlesztésű eszköze volt ennek használatára.

Annak ellenére tehát, hogy most, 2005 októberében egyéb cégek is a téma úttörőjeként kívánnak tetszelegni a piacon, az első dokumentált, piacképes és máig is működő szoftveres megoldás az Euroexpert Holding Rt. nevéhez fűződik – állítják az Euroexpertnél. Abból is látszik, hogy sem az elgondolás, sem a megoldás nem új, hogy 2004 május elsejétől kezdődően cégünk – akkor még egyedülállóan – havonta 4000 digitális számlát bocsátott ki – mondja Lengyel Tibor.

 

A multik még csak most ébredtek fel?

A cég – szemben más nagyvállalattal – nemcsak a saját maga által kibocsátott számlákat kívánja e-számlaként létrehozni, de szolgáltatási portfóliójából, a rendelkezésére álló szoftveres környezetből adódóan kész ezt másoknál is bevezetni, alkalmazni. Az általuk fejlesztett, több szakmai szervezet részéről támogatott rendszer mára biztosítja, hogy a megoldás a felhasználók legszélesebb köre számára is elérhetővé váljon. Ezt egyelőre a leghangosabb piaci szereplők sem vállalják. A multik és a hazai nagyvállalatok ott tartanak, hogy saját számlázásukat próbálják elektronikus formára alakítani. Úgy gondolom tehát – mondja Lengyel Tibor, hogy a piac és általában az e-számlázás robbanásszerű fejlődés elé néz az elkövetkező néhány hónapban, aminek mi igyekszünk az egyik motorja lenni.

Azóta történt

Előzmények