Újabb dollármilliárdokba kerül a metaverzum

A J.P. Morgan szerint a Broadcom következő dollármilliárdos ügyfele a Meta lesz, a metaverzum kapcsán.

A J.P. Morgan jelentése szerint a Meta a Broadcom egyedi lapkáit használja majd arra, hogy felépítse a metaverzuma használatához szükséges hardvereket. Így a Meta lehet a Broadcom következő dollármilliárdos megállapodást hozó ügyfele.

Az ASIC jellegű chipek a Meta és az Alphabet, Microsoft megállapodásai miatt idén 2-2,5 milliárd dolláros árbevételt hoznak a Broadcomnak az elemzők szerint. A jövőben főleg 5 és 3 nm-es megoldásokra lehet igény, és a következő években érkező Meta hardverekhez szükségesek a chipek – ezek működtetik majd a metaverzumot (vagy teszik lehetővé annak használatát).


[+]

A Meta továbbra is hatalmas összegeket költ a metaverzum fejlesztésére – bő egy év alatt több mint 13 milliárd dollár veszteséget termelt már a projekt, de Zuckerberg folyamatosan jelzi, hogy körülbelül egy évtized múlva arathatják le a fejlesztések gyümölcseit.

A Broadcom másik nagy ügyfele a Google, amely közös fejlesztésű, egyedi chipet használ 2016 óta a gépi tanulási feladatokhoz – a becslések szerint a közös üzlet csak idén több mint 1,3 milliárd dollárt hoz a Broadcomnak.

A Meta hasonlóan nagy ügyfél lehet, a jövőben ugyanis okosszemüvegeket, headseteket dobna piacra, ezeket pedig fizikai boltokban is árusítaná.

Azóta történt

Előzmények