Megszorításokra készül a Meta a pénzt égető metaverzum miatt

A metaverzum fejlesztését végző, központi Reality Labs kapcsán készül újabb költségcsökkentésekre a Meta.

Egy ideje már sejthető volt, hogy a metaverzum fejlesztése elképesztő mértékben és gyorsasággal égeti a pénzt, azonban a jelentések szerint a Meta már most arra készül, hogy a cég központi stratégiáját végrehajtó Reality Labs divízió költségeit csökkentse.

Állítólag a megszorítások után alapvetően a hardverekre és a metaverzumra koncentrálnak majd. Az egyik a Zuckerberg által mutogatott, szem- és fejkövetésre képes headset, a Project Cambria lehet. A változásokat egy héten belül bejelenthetik, azt pedig már most megerősítették, hogy a divízió nem engedheti meg többé egyes projektet finanszírozását, más programokat pedig el kell halasszon. Hozzátették, hogy egyelőre nem kell számítani leépítésekre.


[+]

A Meta már korábban közölte a befektetőkkel, hogy visszafogja a költségeket, mivel a Facebook felhasználóinak a száma csökken, ez pedig a részvényárfolyamot is nagyon lehúzta. Mark Zuckerberg közölte áprilisban azt is, hogy egyes hosszú távú befektetéseket is befékeznek, például üzleti platform, AI infrastruktúra és a Reality Labs terén. 2022-ben így már csak 87-92 milliárd dollár kiadása lehet a cégnek, ezzel egyszerre az új dolgozók felvételét is csökkentik vagy részben leállítják (a Reality Labs az utóbbi időben 19 ezer dolgozóval bővült).

A Meta a jövőben még inkább olyan befektetésekre koncentrál majd, amelyek miatt a vállalat a metaverzum domináns szereplője, akár maga a metaverzum lehetne. Zuckerberg továbbra is állítja, hogy ez lesz a mobilinternet utódja – de az építése sok idő és rengeteg pénz, a fejlesztések csak egy évtized múlva fizetődnek majd ki. A Reality Labs tavaly és az idei első negyedévben 13,2 milliárd dollár veszteséget termelt. Zuckerberg szerint a következő években a metaverzum költségeit a Facebook, az Instagram és a WhatsApp bevételei finanszírozzák majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények