Fellép a szélsőségesek ellen a Facebook és a YouTube

A Meta és a YouTube is azt ígérik: kiterjesztik az irányelveiket és a kutatásaikat az online szélsőségek elleni harcban.

Továbbra is nagy nyomás alatt vannak a big tech cégek, hogy tegyenek valamit az online terjedő szélsőségekkel, erőszakos tartalmakkal – ezt a nyomást pedig hétről hétre fokozza az amerikai Fehéz Ház.

Az évek óta húzódó kritika szerint a nagy platformok teret adtak a gyűlöletbeszédnek, hazugságnak és erőszaknak a szolgáltatásaikon. A múlt hét végén Joe Biden elnök felszólította az amerikaiakat, hogy harcoljanak a rasszizmus és szélsőségesség ellen.

A YouTube jelezte, hogy kiterjeszti az irányelveit, eltávolítja az erőszakos cselekedeteket és katonai csoportokat dicsőítő tartalmakat, akkor is, ha a tartalomgyártó nem kötődik terrorszervezethez. Az új irányelvekkel messzebb mehetnek, mint eddig, közölték.

Emellett médiaműveltségi kampányt indítanak, hogy megtanítsák a fiataloknak, hogyan szúrják ki a manipulációt, amit a tévinformáció terjesztéséhez használnak.

A Microsoft a gépi tanulási eszközeinek és mesterséges intelligenciájának egy olcsóbb verzióját kínálja majd iskoláknak és kis cégeknek, hogy kiszűrjék és megelőzzék az erőszakot.

Hasonló ígéreteket tett a Meta is, amely a kutatásokban a Middlebury Institute of International Studies' Center szakembereivel működik együtt.

Azóta történt

Előzmények