Takarított a Facebook

Ha másra nem is, imázsjavításra jó lehet az intézkedés – bár az kissé paradox helyzet, hogy épp a Facebook büntet információszerzés miatt.

A Facebook nemrég megalakult anyavállalata, a Meta tegnap bejelentette, hogy egy hosszú vizsgálat eredményeképp figyelmeztető leveleket küldenek szét, illetve platformjaikon (Facebook, Instagram, WhatsApp) felfüggesztettek olyan fiókokat, melyeknél illegális tevékenységeket fedeztek fel.

A közreadott jelentés szerint olyan cégek után nyomoztak, melyekről köztudott, hogy megbízásból adatgyűjtést végeznek, kémkednek, hackeléssel, álprofilokkal, illegális módszerekkel szereznek a felhasználókról információkat stb. A riportban azt közlik, hogy hét olyan vállalkozás tevékenységét fedték fel oldalaikon, akik pl. újságírók, emberi jogi aktivisták után kutakodtak. Ennek nyomait több mint száz országban találták meg, és emiatt nagyjából 50 ezer felhasználójukat fogják arra figyelmeztetni, hogy a megfigyelő cégek célkeresztjébe kerültek. A vizsgálat nyomán kb. 1500 fiók működését függesztették fel.

A Metánál tiltólistára került cégek között ott van az izraeli központú Cobwebs Technologies, a Cognyte, a Black Cube, a Bluehawk CI, valamint egy indiai vállalkozás, a BellTroX, az észak-macedóniai Cytrox, illetve egy meg nem nevezet kínai vállalat. Azok a vállalkozások, melyek reagáltak a jelentésre, mind azt állítják, hogy teljes mértékben törvényesen végzik a munkájukat.

A Meta vizsgálata nyilvánvalóan nem független a Pegasus-botránytól – e kémszoftver tulajdonosa, az NSO ellen az akkor még Facebook nevű vállalat jogi eljárást is kezdeményezett a WhatsApp platform illegális felhasználása miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Előzmények