Európai büntetéshullámot hozhatnak a Metának a norvégok

A norvég bíróság az adatvédelmi hatóság és a napi büntetések mellé állt, elutasította a Meta kérelmét.

Mint ismert, a norvég adatvédelmi hatóság augusztus 14. óta naponta bünteti durván 100 ezer dollárra a Metát, amiért begyűjti a felhasználói adatokat, és célzott, viselkedésalapú hirdetésekhez használja azokat, bevett big tech üzleti modellként.

A Meta azt kérte a bíróságtól, hogy állítsa meg a folyamatot és a bírságot. A norvég bíróság most azonban az adatvédelmi hatóság mellé állt, utóbbi szerint ez nagy győzelem a magánszférának.

Az ügy azért érdekes, mert az adatvédelmi hatóság fontolgatja, hogy az EU-s adatvédelmi hatóság felé továbbítja az ügyet, és amennyiben az EDPB egyetért velük, akkor egész Európában és végleges érvénnyel kaphat büntetéshullámot a Meta.

A Meta egyébként nem ért egyet a döntéssel, szerintük szemben állnak a történtek a többi törvénnyel, de más érveik is voltak, amiket a bíróság mind elutasított.

A múlt hónapban azt is elárulta a Meta, hogy már elkötelezte magát amellett, hogy hozzájárulást kér a felhasználóktól, a norvég hatóság eljárása pedig szükségtelenül gyors volt, amire reagálni sem tudtak. A hatóság szerint nem egyértelmű, mikor és hogyan lép a Meta, addig pedig sérti az emberek jogait.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények