Szivárog a Meta forradalmi AI-újdonsága

Állítólag online elérhetővé tették a Meta új AI-eszközeit – de a jelentések ellenére a Meta folytatja a tervezett közzétételt, kizárólag kutatók számára.

Nem titok, hogy a Meta is beszállt a generatív AI teljes gőzzel való fejlesztésébe, ennek útján pedig folyamatosan teszi közzé a kutatók és szakemberek számára az AI-eszközöket. Ezt pedig most annak ellenére is folytatja, hogy a jelentések szerint online fórumokon valakik közzétették azokat, így az új nagynyelvi modell illetéktelen kezekbe került.

A Meta szerint a jelenlegi stratégia egyensúlyt teremt a felelősség és a nyitottság között. A legutóbb kiadott LLaMA modell állítólag emberszerű beszélgetésre képes, mint a ChatGPT vagy a Bard, de sokkal kevesebb energiával.

A Meta kutatói egyébként nem titkolják a többiekkel szemben a technológiát, és pénzt sem kérnek érte, nyíltan osztják meg a munka nagyját. A szakértők szerint viszont az eszközeikkel könnyű visszaélni, tévinformációt létrehozni és terjeszteni. Éppen ezért van az, hogy csak kutatók, kormányzatok és civil szervezetek férnek hozzá egyelőre, ők is csak külön átválogatási folyamat után, nem kereskedelmi licenccel.

AI terén egyébként elég elfoglalt a Meta, Bostonban például kénytelen szembenézi a Neural Magic startup perével, amely szerint bizalmas információkat loptak tőlük forradalmi AI-algoritmusok kapcsán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények