A németek is aggódnak az orosz állami hackerek miatt

Kibertámadásoktól és propagandakampányoktól tart a német kancellár. Oroszország tagadja, hogy ilyen tevékenységeket végeznének.

Angela Merkel német kancellár – hasonlóan az amerikai és a francia politikusokhoz – kedden egy sajtótájékoztatón közölte, hogy megvan arra az esély, hogy a jövő évi általános választások eredményeit Oroszország a kibertérben, támadásokkal és dezinformációs kampányokkal próbája meg majd befolyásolni. Elmondta, hogy már most is rendelkeznek olyan információkkal, hogy egyes, már zajló, ilyen típusú tevékenységek mögött oroszok állnak. A kibertámadások mellett kiemelte a hamis hírek gyártását, és ezek kezelése Németország számára „napi feladat” – mondta a kancellár.

Angela Merkelnek egy kérdésre adott válaszából kiderült, hogy ő is tényként kezeli, hogy az amerikai választási kampány idején a Demokrata Pártot ért kibertámadások orosz állami megrendelésre történtek meg – ezeket az állításokat a Kreml határozottan tagadja.

A német titkosszolgálat egyébként idén már hivatalosan is megvádolta Oroszországot, mondván hogy ipari kémkedési, illetve szabotázsakciókat indítottak Németország ellen – pl. a német parlament alsóházát tavaly ért támadást.

Azóta történt

Előzmények