Merevlemezek helyett flashmemória

Hirdetés

A Samsung reményei szerint a flashmemória-lapkák árának csökkenésével idővel e memóriatípus válthatja fel a merevlemezeket a hordozható készülékekben és noteszgépekben. A dél-koreai vállalat nemrég mutatta be 16 gigabájt kapacitású flash adattárolójának prototípusát, de – mint állítják – ez csupán a szerény kezdet. A technológiának számos előnye van a winchesterekkel szemben: jóval kevesebb energiát fogyasztanak, ellenállóbbak a fizikai behatásokkal szemben, a mozgó alkatrészek hiánya miatt megbízhatóbbak, könnyebbek és zajtalanok.


Ez már nem mozog...

Egyedül az áruk nem tud versenyre kelni a merevlemezekével. A ma még tetemes árkülönbség azonban fokozatosan lemorzsolódik, ha folytatódik a flashmemóriák két számjegyű százalékos árcsökkenése, és kiszélesedik a technológiát használó tárolóeszközök piaca – jósolja Hvang Cshanggju, a Samsung chipüzletágának első embere. Most 16 gigabájttal kezdünk, de néhány év múlva elérjük a 100 gigabájtot – ígéri Hvang.

A Samsung egyelőre nem árulta el, hogy flashes adattárolói mennyit kóstálnak majd, de az eszközök célpiacának – katonai és ipari informatika – szereplői általában hajlandóak az új technológiák ártöbbletét megfizetni. A dél-koreai vállalatnak mindenesetre jó oka van a flash propagálására. A Samsung a világ első számú flashmemória-gyártója – több mint kétszer annyi árbevétellel, mint amennyit a piacon második helyre visszamászó Intel tudott elérni –, miközben a merevlemezpiacon csupán az ötödik helyen áll.

Azóta történt