Vezető nélküli limuzinok bevezetésére készül a Mercedes

A Mercedes vezérigazgatója, Dieter Zetsche a frankfurti autókiállításon bejelentette, hogy egy olyan, vezető nélküli autók által biztosított szolgáltatás kialakításán dolgoznak, mellyel bizonyos mértékig versenybe szállnának az olyan szolgáltatásokkal, mint például az Uberé.

Hirdetés

Az ismertetett vázlatos tervek szerint egy limuzinokból álló flottát állítanának fel, vagyis egy prémium kategóriájú szolgáltatásról lenne szó. A Daimlernek van már egy hasonló vállalkozása, a car2go, amely lehetőséget ad arra, hogy az előfizetők egy okostelefonos alkalmazás segítségével béreljenek autót a tartózkodási helyük közelében a Daimler flottájából. Az új projekt annyiban egészítené ki ezt, hogy a megrendelt autó vezető nélkül, önállóan hajtana el a bérlőhöz.

A lépés nem meglepő, hiszen komoly fejlesztések folynak a német autógyárakban is az automata rendszerek terén, és az sem véletlen, hogy a gyártói konzorcium nemrég megszerezte a HERE térképszolgáltatást, illetve a Daimler egy éve megvette a MyTaxi nevű alkalmazást.

A Mercedesnek magának is van egy önálló önjáróautó-fejlesztési projektje, de ezt várhatóan csak a szabályozási kérdések tisztázása után, 2025 körül fogják kiállításon bemutatni – ám sikeres tesztet már produkáltak, amikor egy átalakított limuzinjuk 2013-ban Mannheim és Pforzheim között vezető nélkül tette meg az utat.

Azóta történt

Előzmények