Mekkorát fordult a világ: nyílt forráskódon a .NET

Alapjaiban átalakította a szoftverfejlesztői eszközökkel, valamint a .NET-tel kapcsolatos stratégiáját a Microsoft. A keresztplatformos alkalmazásfejlesztést elősegítendő a Microsoft megnyitotta a teljes .NET szerver stack forráskódját, beleértve az ASP.NET-et, a.NET fordítót, a Core Runtime-ot, a Frameworköt és a Libraryket is. A redmondiak ígéretük szerint együttműködnek a nyílt forrású közösséggel és nyitottak az együttműködésre, azaz mostantól a cégen kívülről is bele lehet folyni a .NET jövőjének alakításába a frissen létrehozott .NET Foundationön keresztül.

Hirdetés

A szerveroldali .NET Runtime-ot úgy alakítja át a Microsoft, hogy az más operációs rendszereken, Linuxon és OSX-en is használható, futtatható legyen, így a fejlesztők ezekre a platformokra is dolgozhatnak.

A MIcrosoft számára nem új a .NET nyitása, a cég áprilisban már megnyitotta fejlesztői technológiáinak egy részét, például az ASP.NET-et, vagy a .NET Micro Frameworköt, valamint a VB és C# nyelveket.

A .NET komponensek megtalálhatók a Githubon, MIT open source liszensszel ellátva, azaz akár pénzt is lehet vele keresni, amennyien az ember a MIT nyilatkozatot nem hagyja el a programkód mellől. A kliensoldali .Net stack egyelőre nem került a nyíltak közé, így a Windows Presentation Foundation és többek között a Windows Forms sem lett hozzáférhető.

Új, ingyenes Visual Studio verziót jelentett még be a Microsoft. A Community 2013 felhagy az Express korlátozásaival, teljes funkciós terméket kapnak az 1-2 fős csoportokban dolgozó fejlesztők, ami még a különböző bővítményeket is képes kezelni. Az eddig kínált ingyenes Express verziót a vállalat kivezeti, vagyis a Community annak helyébe lép.

A Visual Studio Community 2013 ingyenes minden magányosan fejlesztő számára, akár kereskedelmi célú fejlesztésre is. Ingyenesen használható bármilyen nyílt forrású alkalmazás készítésére, teljes mértékben ingyenes oktatási használatra akár oktatók, akár diákok számára, emellett ingyenesen használhatja a szoftvert bármilyen nem nagyvállalati szervezet, ahol 5 vagy kevesebb fejlesztő dolgozik egy-egy projekten.

Azóta történt