Megtámadták a Microsoft-tendert

A két vesztes konzorcium vezetője, az Atigris Zrt. és a RacioNet Zrt. jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KD) a 24 milliárd forint keretösszegű kormányzati szoftvertender ügyében – írja a Népszabadság. A két vállalat a hazai költségvetési intézmények, valamint a köz- és felsőoktatás számára szoftverlicencek beszerzését biztosító pályázat legnagyobb értékű, 10 milliárd forintos részére kért felülvizsgálatot. Ezen a Microsoft-termékek szállítására vonatkozó kiíráson a Synergon Rendszerintegrátor Kft., az Aquis Zrt. és az ICT Systems Zrt. vezette cégcsoportot hirdették ki győztesnek.

A RacioNet még augusztus 19-én benyújtotta jogorvoslati kérelmét az eredmény ellen, és a KD az ügyben az eljárást néhány nap múlva meg is indította. A napilap úgy tudja, hogy a vállalat azt kifogásolja: a nyertesek némelyike irreálisan alacsony árakat adott meg a pályázatában. Állításukat a Microsoft partneri árlistájára alapozzák, és azt állítják, hogy az ezen szereplő listaáraknál jelentősen alacsonyabb árakon is érkezett be ajánlat. Az Atigrisnél nem kommentálták az ügyet, de a Népszabadság információi szerint a cég azt kifogásolja, hogy a főigazgatóság lényegében formai okra hivatkozva zárta ki a cégcsoportot a tender korábbi szakaszában.

Noha a két kérelem lényegileg eltér, a panaszokat a napokban egyesítették – írja a lap, amely szerint a döntőbizottság csütörtöki tárgyalása után a döntés szeptember 24-re várható. A közbeszerzést a jogorvoslati eljárás ellenére nem függesztették fel, a nyertes cégekkel – beleértve a kisebb értékű novelles és linuxos részek győzteseit is – a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság augusztus 25-én megkötötte a szerződést.

Azóta történt

Előzmények