Mégsem veszélyes a mobiltelefon?

Hirdetés

Brit kutatók szerint a mobiltelefon-használat nem növeli a leggyakoribb agydaganat, a glioma kialakulásának veszélyét. A londoni Rákkutató Intézet és három egyetem bevonásával négy éven át végzett vizsgálat eredményei arra engednek következtetni – írja a Reuters a British Medical Journalban megjelent összefoglaló tanulmányra hivatkozva –, hogy sem a rendszeres mobilozás, sem a mobilhasználattal eltöltött évek, sem a hívások száma vagy az összesített beszélgetési idő hossza nem befolyásolja a tumor kialakulásának valószínűségét. A kutatók szerint eddig ilyen széles körű – 13 országra kiterjedő – kutatást még nem végeztek ezen a területen, és az eredmények a legtöbb korábbi vizsgálat következtetéseivel egybevágnak.

Ezúttal 966 gliomával diagnosztizált és 1716 egészséges embert kérdeztek mobilhasználati szokásaikról, egyebek mellett arról, hogy mióta használnak mobiltelefont, illetve milyen gyakran és átlagosan mennyi ideig beszéltek. A korábbi analóg telefonok jóval erősebben sugároztak, mint a mai digitális készülékek, ezért a feltételezés az, hogy ha a mobilsugárzás egészségkárosító, akkor ennek a korai felhasználók esetében kell megmutatkoznia. A vizsgálat azonban nem talált erre bizonyítékot. Azt ugyan a kutatók is elismerik, hogy az agydaganatos válaszadók többsége szerint a tumor azon az oldalon alakult ki, ahol a mobiltelefonjukat használták, ennek azonban nem tulajdonítanak jelentőséget, mivel szerintük a betegek az esetek nagy részében csupán utólagosan, új ismereteik tudatában értékelték át az emlékeiket.

Korábban a stockholmi Karolinska kutatóintézet vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az éveken át tartó mobilhasználat jelentősen növeli a hallóideg-daganat (acusticus neurinoma) kialakulásának valószínűségét, nemrégiben pedig arról jelent meg tanulmány – szintén svéd kutatók tollából –, hogy vidéken nagyobb kockázatot jelenthet a mobiltelefonok használata, mint a városokban, mivel a ritkábban lakott területeken a távolabb elhelyezkedő bázisállomások miatt a készülékek erősebb jeleket sugároznak.

A mobilozás élettani hatásait régóta próbálják felderíteni kutatók, és noha a mai napig nem sikerül kétséget kizáróan bizonyítani, hogy összefüggés lenne bizonyos betegségek kialakulása és a telefonálás között, az utóbbi években egyre inkább elterjedt az nézet, hogy a mobiltelefon-sugárzás súlyosan károsíthatja az élő szervezetet.

Azóta történt

Előzmények