Megnyílt a Nemzeti Digitális Adattár Café

A Nemzeti Digitális Adattár Programiroda elindította NDA Café elnevezésű tematikus rendezvénysorozatát. A havi rendszerességű összejövetel kötetlen lehetőséget biztosít a digitális kultúrával, tartalomszolgáltatással és -előállítással foglalkozó szervezetek szakértőinek személyes találkozására és véleményük megvitatására. Az első NDA Café témája a könyvtári és gyűjteményi elektronikus adatvagyon feldolgozása volt.

Hirdetés

Az első NDA Café rendezvényen többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Neumann-ház, az Országos Széchenyi Könyvtár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szakemberei tartottak előadást könyvtári és gyűjteményi adatvagyonuk elektronikus feldolgozásáról.

A Nemzeti Digitális Adattár az Informatikai és Hírközlési Minisztérium digitális tartalmak elérhetőségét biztosító, kiemelt programja. Az alapelvek lefektetése két éve kezdődött, a rendszer mára elkészült, feltöltése folyamatos, s a „lelkét” adó keresőmotor fejlesztésének első szakasza is lezárult. Az intézményeknél digitalizált tartalmakat és metaadatokat az NDA szakértői által kidolgozott szabványajánlások szerint rendszerezték. Az első tartalmak az IHM által támogatott intézmények dokumentumaiból kerültek ki: A38, OSzK, MTI, Skanzen, Tárki, Magyar Rádió, Magyar Mozgókép Közalapítvány, Neumann-ház, Budapest Music Center, Centropa, Budapesti Holocaust Múzeum.

Az eseményeken elhangzottakról hírlevél formájában szakmai összefoglaló készül, amelyet a regisztrált felhasználók e-mailben kapnak meg, illetve az NDA honlapján olvasható. Az NDA Programiroda a rendezvényekkel párhuzamosan fórumot üzemeltet, ahol javaslatokat, kérdéseket és észrevételeket várnak az események témáival kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények