Megnyílik a szlovák vezetékes távközlési piac

Hirdetés

A Slovak Telecom (ST) szlovák távközlési vállalat aláírta az átkapcsolási szerződést az eTel Slovensko szolgáltatóval, és még a héten az Amtel Slovensko társasággal is szerződést köt, ami azt jelenti, hogy a két alternatív távközlési szolgáltató rövidesen beléphet a vezetékes piacra – jelentette a SITA és a TASR szlovák hírügynökség.

A Deutsche Telecom 51 százalékos tulajdonában lévő ST a szlovák távközlési felügyelet (Telekomunikacny Úrad) többszöri felszólítása ellenére sokáig ódzkodott, hogy feladja monopolhelyzetét a hivatalosan 2003 óta liberalizált piacon. A mostani lépést követően megkezdődhet a hálózatok kölcsönös összekapcsolása, ami legalább két-három hónapot vesz igénybe. Az egyezség értelmében az ügyfelek 2005. augusztus 1-től választhatnak a felsorolt távközlési cégek között. Ha az ügyfél valamelyik új szolgáltatót választja, a felügyelet által megállapított négyjegyű hívószámot kell tárcsáznia a jelenlegi telefonszámok előtt.

Alexander Nagy, az Amtel csúcsvezetője már közölte, hogy szolgáltatásaikat a mostani árszintnél 10-20 százalékkal olcsóbban fogják kínálni. A szakértők ugyancsak arra számítanak, hogy az alternatív szolgáltatók megjelenése nyomán esni fognak a vezetékes távközlési tarifák. A Csehországban, Magyarországon és Ausztriában is tevékenykedő, az eTel Groupba tartozó eTel Slovensko 2000 óta van a szlovák piacon, eddig adat- és internetszolgáltatást nyújtott. Miroslav Majoros, az ST vezérigazgatója közölte, hogy a cég más szolgáltatókkal is tárgyal és a közeljövőben további szerződések aláírása várható. Szakértők szerint a sorban a következő társaság a Slovanet lesz.

Előzmények