Megkezdődött a DVI nyugdíjazása

Az eredeti ütemtervhez képest némi késéssel ugyan, de a Video Electronics Standards Association (VESA) a héten elfogadta a DisplayPort szabvány végleges, 1.0-s változatát, ezzel mostantól bármikor megindulhat a szakma egy része által a DVI utódjaként emlegetett új csatolószabványt alkalmazó kijelzők és megjelenítőrendszerek fejlesztése és gyártása. Az új technológia elsősorban a felkínált sávszélesség tekintetében különbözik a DVI rendszertől, a DisplayPort csatoló mindemellett – a HDMI-hez hasonlóan – digitális képjel mellett digitális hangot is közvetíthet. A DisplayPort ugyanakkor nem az egyetlen olyan rendszer, mely a DVI babérjaira tör; várhatóan hamarosan véglegesíthetik az UDI SIG (Special Interest Group) által dédelgetett UDI (Unified Display Interface) szabványt is.

Hirdetés

A DisplayPortról tavaly augusztusban hallhatott először részletesebben a szakma, ekkor ismertették első alkalommal az új csatolószabvány néhány főbb paraméterét a VESA illetékesei. Az új rendszer 10,8 gigabit/másodperces maximális adatátviteli sebességével bőven felülmúlja a korábbi megoldásokat, ráadásul a DisplayPort kábele lényegesen kevesebb vezetéket tartalmaz, mint a különböző DVI megoldások, így az eszközök csatlakozása a korábbinál flexibilisebbé, egyszerűbbé válhat.

Míg a HDMI elsősorban az otthoni szórakoztatóelektronikai (házimozi) rendszerek része lehet a jövőben (vagyis része már most is), a DisplayPortnak főként a számítástechnikai eszközök piacán jósol sikereket a VESA, ugyanakkor a fejlesztők kiemelik, hogy az előbbi szegmensben is lehet létjogosultsága az új technológiának. Erre utal többek közt, hogy a szabványt felruházták egy 128 bites titkosító algoritmussal is, mely a másolás ellen védené a nagy felbontású tartalmakat, ugyanakkor ez nem kompatibilis a HDMI rendszerek opciós részét képező HDCP másolásvédelmi eljárással.

A HDMI-kompatibilitás mindazonáltal akár el is döntheti a versenyt a DisplayPort és hamarosan érkező vetélytársa, az UDI között, utóbbi ugyanis legalább részleges kompatibilitást ígér a már piacon lévő rendszerrel, illetve a HDCP másolásvédelmi protokollal. Az UDI egyik legfőbb hátránya lehet mindazonáltal, hogy a többek közt az Intel, az Apple és az LG támogatásával létrejövő rendszer a HDMI-vel és a DisplayPorttal ellentétben egyáltalán nem továbbít hangjelet.

Azóta történt

Előzmények

  • Mini „intelmek” az Apple-től

    Steve Jobs szokásához híven hihetetlen teljesítményről beszélt (nem is szabad hinni neki), ezzel indokolta a megújult Mac mini magasabb árát.