Megjelent a Chrome 15 stabil kiadása

Tegnap a böngésző stabil kiadásoknak fenntartott csatornájában megjelent a Chrome 15-ös (egészen pontosan 15.0.874.102-es) verziója. Az új kiadásba a szokásos hibajavítások – többek között 9 súlyos sebezhetőség befoltozása – mellett gyakorlatilag egyetlen látható újdonság került: az átalakított „Új lap”.

Az alapértelmezés szerint megnyíló lap és annak működése egyre inkább kezd hasonlítani az Android grafikus felületére – ami annak fényében nem meglepő, hogy a Chrome maga is egy operációs rendszer, a Chrome OS grafikus felülete. A kezdőlap a tartalmakat két (vagy több) oldalra osztja szét, az egyiken megszokott módon a leggyakrabban látogatott oldalakat jelző előnézeti képek, a másikon a telepített webalkalmazások találhatók. Váltani az oldalak között a lap alján található gombokkal vagy az oldalt látható nyilakkal lehet.

Az átalakítás egyértelműen a webes alkalmazások előtérbe tolását szolgálja, ezeket a szokásos ikonok reprezentálják, melyek számára több oldal is rendelkezésre áll az Új lap felületen. Innen érhető el a szintén átszabott, átláthatóbbá tett Chrome Web Store, ahonnan az új appokat, bővítményeket és témákat lehet telepíteni a böngészőbe. Nem tudni, miért, az új kiadás nem ad lehetőséget a leggyakrabban látogatott oldalak ikonjainak rögzítésére, az előnézeti képeket csak mozgatni, illetve törölni lehet.

A stabil Chrome 15 letölthető a böngésző weboldaláról, de a korábbi verziót használó rendszereken automatikusan települ. Aki ezt nem tudja kivárni, a Google Chrome névjegye menüpontra kattintva kézzel is elindíthatja a frissítést.

Azóta történt

Előzmények