Megjelent a Chrome 13 stabil kiadása

A Chrome stabil kiadásoknak fenntartott csatornájában tegnap megjelent a böngésző 13-as kiadása (egészen pontosan a 13.0.782.107-es verzió). A stabilitást és a biztonsági hibákat javító szokásos frissítések mellett az új főverzióba csak néhány fontosabb fejlesztés került.

Ezek közé tartozik az Instant Pages (azonnali oldalbetöltés): az instant keresés után egy újabb olyan szolgáltatás, amely azt célozza, hogy a találatok minél gyorsabban megjelenjenek. Az Instant Pages a Google oldalán indított keresések esetében a háttérben előre betölti azokat a találati oldalakat, melyekre az algoritmus szerint kattintani fogunk. A vállalat azt mondja: évek óta dolgoznak e technológiákon, így meglehetősen nagy pontossággal tudják kiválasztani, mely oldalakat érdemes lehívni.

A Chrome – a hasonló prefetch-funkciót támogató Firefoxszal ellentétben – a teljes weboldalt betölti a háttérben, ezért az a kattintás után azonnal megjelenik. Ha az így generált adatforgalom problémát okoz, a funkció természetesen kikapcsolható („a motorháztető alatt” menüpontban).

A Chrome 13-ba belekerült egy, a böngészőből régóta hiányolt szolgáltatás is: a nyomtatási előnézet, amely egyelőre Windows és Linux platformon érhető el, illetve a PDF-fájlba történő nyomtatás. A fejlesztők finomítottak az omnibox működésén is: egyszerűbbé vált a korábban látogatott oldalak, az előzmények előhívása.

Az új verzióban több mint 5200 módosítást hajtott végre a vállalat, ezek között van jó néhány biztonsági rés befoltozása is. A külső szakértők által feltárt és e patchben javított sebezhetőségekért összesen 17 ezer dollár jutalmat fizetett ki a cég.

A Google Chrome új verziója letölthető a böngésző weboldaláról, de azoknál, akik a korábbi kiadást használják, automatikusan települ.

Előzmények