Megjelent a Beszélő Linux 2.5

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány kiadásában megjelent a Beszélő Linux disztribúció legfrissebb kiadása, a BeLin 2.5. Az új verzió az Orka képernyőolvasó legfrissebb változatát tartalmazza, amely számos olyan új szolgáltatást nyújt, amely lényegesen kényelmesebbé teszi a Linux operációs rendszer és alkalmazásai használatát egy látássérült felhasználó számára. A képernyőolvasó beszédkimenetét adó Espeak beszédszintetizátor szintén jelentős fejlődésen ment keresztül az előző kiadás óta.

Hirdetés

A továbbfejlesztett hangoskönyvkonverter egy új alkalmazás, amely különböző szöveges fájlformátumokból (TXT, DOC, ODF, PDF és HTML) képes mp3 formátumú hangoskönyveket előállítani úgy, hogy beállítható a felolvasás beszédsebessége és hangmagassága, valamint kiválasztható idegen nyelv is a felolvasáshoz. Az alapítvány vezetésével elkészült szoftver nemzetközi sikerét mutatja, hogy angol, német és cseh nyelvre is honosították.

A szervezet a BeLin kiadásával egy időben bejelentette azt is, hogy elkészült egy olyan, a rendszer használatát bemutató tananyag, amely kifejezetten a látássérült emberek igényei tartja szem előtt. A speciális tananyag eleget tesz a nemzetközi ECDL-követelményeknek is, mivel felöleli a második ECDL-modul („Operációs rendszerek”) teljes követelményrendszerét. Ez alapján egy látássérült ember akár otthon egyedül, akár tanfolyami keretek között eredményesen készülhet fel az ECDL-modulvizsga sikeres teljesítésére.

A BeLin 2.5 és az ECDL-alapú tananyag ingyenesen letölthető az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány által fenntartott BeLin weboldalról.

Azóta történt

Előzmények