Megjelent a szabad szoftverek új licence

Hirdetés


Többéves fejlesztés és gondolkodás, illetve másfél évig tartó nyilvános vita után a Free Software Foundation (FSF) pénteken végre kibocsátotta a legnépszerűbb nyílt forráskódú licenc, a GNU General Public License hármas verzióját. Az előző változat, a kettes már majdnem 16 éve, 1991-ben jelent meg.

A licenc új verziójának egyik központi eleme, hogy megakadályozzák az olyan típusú megegyezéseket, melyet például tavaly a Microsoft és a Novell kötött: a kidolgozók úgy vélik, a szabad szoftvereket veszélyeztetné a két különböző szabadalmi felfogású világ keveredése.

Habár a GPLv3 körüli – időnként meglehetősen nyers – viták, és a Linux „atyjának”, Linus Torvaldsnak hangos ellenkezése (mint mondta, semmi előnyét nem látja annak, hogy a Linux kernelre is alkalmazzák az új licencet) néha felvetette a nyílt forráskódú közösség kettészakadásának lehetőségét is, az FSF-nél mindenképpen nagy jelentőségűnek tartják az új licencszöveget, mivel úgy vélik, a széles körben lefolytatott viták utáni újradefiniálás és pontosítás megerősíti a szabad szoftverek pozícióját, s eddigi sikertörténetük folytatódni fog a régi elvek jegyében.

„Amióta mi 23 évvel ezelőtt megalapoztuk a szabad szoftverek mozgalmát, e mozgalom tagjai hasznos programok ezreit fejlesztették, melyek mindegyike tiszteletben tartja a felhasználó szabadságát. E programok legnagyobb része a GNU GPL-t használja, hogy biztosítsa minden felhasználó számára a programok futtatásának, tanulmányozásának, testre szabásának, javításának és továbbadásának, megosztásának szabadságát” – nyilatkozta egy közleményben Richard Stallman, az FSF alapítója.

Azóta történt

Előzmények