Megismételt magyar szavazás az Open XML-ről

Hirdetés

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) nemzeti tagszervezeteinek szeptember 2-ig kell szavaznia arról, hogy támogatják-e a Microsoft Office 2007-ben bevezetett Open XML dokumentumformátum szabványosítását. A rivális formátum, a már ISO szabvány OpenDocument mögött álló szervezetek és vállalatok szerint azonban a redmondiak tervezete több sebből is vérzik. Több tagországban is felmerült a gyanú, hogy e hiányosságokat a szoftvercég erős lobbitevékenységgel, sőt a szavazási procedúra manipulálásával próbálja meg elkendőzni.

Magyarországon az illetékes Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Informatikai Műszaki Bizottsága június 25-én szavazott az ügyben, és 8:3 arányban támogatta az Open XML szabványosítását. Ám e szavazás körül sem volt minden rendben. Amint a Hup.hu beszámolójából kiderül, Kóka János mint a testület törvényességi felügyeletét ellátó miniszter eljárásrendi szabálytalanságok miatt elrendelte a szavazás megismétlését. A gazdasági tárca vezetője kifogásolta, hogy a meghívók kiküldése és az ülés megtartása között nem telt el a szabályban előírt két hét, és hogy a bizottság titkára felhatalmazás nélkül határozott arról, hogy kétharmados helyett elegendő egyszerű többség is a döntéshozatalhoz. A Hup.hu kommentárja szerint nem véletlen, hogy az ellenérdekelt felek nem tudtak részt venni a szavazáson.

A megismételt ülés hírünk írásának idején zajlik. A nyílt forrású szoftverek mellett elkötelezett szakmai blog egyik szerzője úgy tudja: az újabb fordulóban a Microsoft úgy próbálja keresztülverni a tervezetet, hogy bizottsági tagok közé ezúttal 15-20 partnerét ültette be.

Azóta történt

Előzmények