Megint tűzeset okozhat akkumulátorhiányt

Megint hiány lehet a noteszgépek egyik létfontosságú kiegészítő-alkatrészének számító akkumulátorokból, derül ki a Reuters szerdai riportjából. A több gyártót is érintő, várhatóan csekély mértékű áremelkedéssel járó készletproblémát ezúttal nem szériahibás áramforrások okozzák: március elején tűz volt a legnagyobb beszállítók egyikénél, az LG Chem ocsangi üzemében. A károk elhárítása jelenleg is zajlik, a gyár jó esetben két-három hónap múlva kezdheti újra a termelést.

Az LG Chem a második legnagyobb koreai akkumulátorgyár, versenytársai közé tartozik többek közt a Samsung SDI, a Sony vagy a Sharp, ezzel együtt beszállítója számos élvonalbeli PC-gyártónak, egyebek mellett a HP-nek és a Dellnek. Utóbbi szóvivője útján úgy nyilatkozott, hogy a tűzeset elsősorban az önállóan, kiegészítő alkatrészként forgalmazott pótakkumulátorok árára lehet hatással, bár azt nem tudni, pontosan milyen mértékű emelkedéssel kell számolni.

„Önállóan is értékesítünk noteszgép-akkumulátorokat, ezeknek az ára most emelkedhet” – szögezte le Jess Blackburn szóvívő, aki hozzátette, a Dell nem kívánja kommentálni, hogy a kialakuló hiány egyáltalán hatással lesz-e, illetve ha igen, milyen mértékben az áramforrást is tartalmazó noteszgép-egységcsomagok árára. „Beszállító partnereinkkel együtt igyekszünk megtalálni a módját annak, hogy az eset minél kevésbé terhelje a vásárlóinkat” – igyekezett megnyugtatni mindenkit Blackburn.

A HP a Dellhez hasonlóan a többi OEM-gyártó segítségét kéri a hiánypótláshoz: „Egyelőre nem tudjuk, milyen hatással van ránk és más gyártókra a termeléskiesés, de a többi akkumulátorszállítót bevonva mindent megteszünk annak érdekében, hogy pótoljuk a jelentkező készlethiányt” – nyilatkozta a hírügynökségnek Mike Hockey, a HP képviseletében. A Reuters által megszólaltatott egyik elemzőcégnél úgy vélik, hogy az LG Chem részleges kieséséből elsősorban a Sony és a Panasonic profitálhat, a vásárlóknak pedig valóban nem kell tartaniuk érezhető áremelkedéstől, az akkumulátorok drágulását ugyanis kompenzálja más komponensek, elsősorban a memóriák árának csökkenése.

Az LG Chemnél történt tűzeset várhatóan a világpiaci viszonylatban csekélyebb súllyal bíró tajvani Asusteket érintheti a leginkább kellemetlenül: a cég egyik illetékese arról számolt be, hogy az így kialakult hiány a vállalat második negyedéves szállítási volumenének csaknem 40 százalékát érinti majd.

Azóta történt

Előzmények