Feltámad a Nagy Testvér díj

Feltámad a Nagy Testvér díj – derült ki a hétvégi Hacktivity konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén. A magyarországi díj kiadására jogosult Technika az Emberért Alapítvány (TEA) négy év szünet után nemrég ismét munkához látott, egy új kuratóriummal, és jelenleg a kiírás előkészítésén dolgozik. Mindezt a rendezvényen egy, a közönség soraiból érkezett kérdésre válaszolva Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) programmenedzsere árulta el, aki maga is tagja az új grémiumnak.

Hirdetés

Magyarországon először 2001-ben osztották ki – a volt szocialista blokkban elsőként – a Privacy International által alapított díjat, amely azokat a személyeket, állami szerveket, magánvállalatokat állítja pellengérre, amelyek a legtöbbet tették a magánszféránk megsértéséért, és a legkirívóbb módon éltek vissza az emberek személyes adataival. A citromdíjakat aztán minden évben átadták, egészen 2005-ig, amikor a sorozat váratlanul megszakadt.

Az elmúlt négy évben az alapítvány egyáltalán nem hallatott magáról, a díj weboldala sem frissült. Utoljára, 2005-ben Lamperth Mónika akkori belügyminiszter, a térfigyelő kamerák támogatásáért három budapesti polgármester, a dolgozók megfigyelésére is használható flottakövető szolgáltatása miatt a Pannon GSM, illetve a közönségszavazatoknak köszönhetően az ASVA érdemelte ki a negatív elismerést, pozitív e-privacy díjat pedig senki nem kapott.

A TEA új kuratóriuma most a zsűri tagjainak kiválasztásával és az új weboldal előkészítésével foglalkozik – tudtuk meg Simon Évától. Aki bízik abban, hogy legkésőbb tavasszal meg tudják hirdetni a jelölést, amelynek lebonyolítása várhatóan a megszokott módon zajlik majd.

Azóta történt

  • Hacktivity 2009: Tananyag lesz?

    Különösen nagy sikerrel zárul az idei Hacktivity, a magyar hackerek mára kiemelt rangot elnyert konferenciája, s az esemény értékelésére kértük az egyik szervezőt.

  • Kémkedett az ajándékba kapott laptop

    Az iskola olyan szoftvert telepített a diákok gépeire, mellyel távolról is be lehetett kapcsolni a webkamerát, de állításuk szerint ez csak egy biztonsági eszköz.

  • Mobiljukon keresztül figyelik a dolgozókat Japánban

    Az egyik szolgáltató, a KDDI alkalmazása a gyorsulásmérővel felszerelt mobilokat használja a dolgozók tevékenységének megfigyelésére.

Előzmények