Megint elnapolták a magyar Microsoft-pert

Szeptember 1-jére halasztotta a Fővárosi Bíróság a közigazgatási és az oktatási szoftverbeszerzésekre kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán indított per tárgyalását. Amint a Népszabadság tudósításából kiderül, az ügyet tárgyaló bírónő azért döntött az elnapolás mellett, mert a tendert kiíró Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) nem tudta definiálni, hogy mit értettek „új szoftverek beszerzése” alatt.

Hirdetés

Az ügy az év elején robbant ki, amikor három, nyílt forrású szoftvereket forgalmazó hazai vállalkozás, az Open SKM Agency Kft., ULX Kft. és Multiráció Kft. megtámadta a tendert a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD). Azt állították, hogy a 25 milliárd forintos keretösszegről szóló kiírást a Microsoftra szabták, ezzel pedig korlátozták a versenyt, és gátolták a nyílt forráskódú szoftvertermékek felhasználásának esélyegyenlőségét az oktatásban és az államigazgatásban. Beadványukat azonban a KD elutasította.

Ezt követően Morvayné Vígh Katalin, aki a Gazdasági Versenyhivatalt képviseli a Közbeszerzések Tanácsában, kezdeményezett felülvizsgálatot, majd – miután annak eredményét nem fogadta el – fordult bírósághoz. A tárgyalást először május 19-ére tűzték ki, majd július 7-ére napolták el. Az ügyet kirobbantó három cég szerint ez sem volt véletlen, hiszen éppen a eredetileg kitűzött tárgyalási napon érkezett Magyarországra és tárgyalt a kormány képviselőivel Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója.

Most hétfőn végül elkezdődött az ügy tárgyalása, de hamar abba is maradt, miután a bírónő hiába várt választ arra a kérdésre, hogy mit értett a kiíró „új szoftver beszerzésén”. „Én több szempontból is furcsának tartom, hogy egy jogtanácsos a helyszínen nem nyilatkozik arról, mit is jelent az »új beszerzés«. Nyilván nem véletlen, hogy a bírónő is rákérdezett erre. Ha valahol, itt végképp billeg az az érv, hogy a Microsofttal kompatibilis szoftverekre van szükség ahhoz, hogy a működőképesség ne szenvedjen csorbát” – kommentálta a történteket a Népszabadságnak Morvayné.

Az ügyet kirobbantó három vállalkozás egyébként új frontot is nyitott: júniusban az Európai Bizottság elé vitték a közbeszerzést. Most abban bíznak, hogy Neelie Kroes versenyügyi biztos vizsgálatot indít majd, és ennek során bebizonyosodik a tenderkiírás versenykorlátozó volta. Ha így történne, az illetékeseket biztosan felelősségre vonnák, de akár meg is semmisíthetik a törvénysértő pályázatot.

Azóta történt

Előzmények