Megint bajban a Wikipedia

A nebraskai Skutt katolikus középiskola bírósághoz fordult az iskoláról szóló Wikipedia-szócikk miatt, mivel az valótlan és sértő adatokat tartalmazott az intézményről. Az eljárás mégsem a Wikipedia ellen indul – hiszen annak lényege éppen az, hogy a tartalom gyarapodásához bárki hozzájárulhat –, hanem ismeretlen tettes ellen.

Hirdetés

Az AP hírügynökség beszámolója szerint az iskola arra szeretne fényt deríteni, hogy kik szerkesztették legutoljára a bejegyzést, amely obszcén nyelvezetet használva élesen kritizálta az iskola vezetőjét, Patrick Slatteryt, és drogfüggő diákokról tett említést.

A gyalázkodó szócikket időközben eltávolították a lexikonból, és egy új, tiszta bejegyzéssel helyettesítették, ami "védett" státust kapott – ez azt jelenti, hogy nem szerkeszthetik anonim felhasználók, sem frissen csatlakozott regisztráltak, tehát az ilyen szócikkek megmaradnak a Wiki "elitjének". (Igaz, a védett bejegyzés sem sikerült a legtökéletesebbre, ugyanis a szűkszavú leírásban az iskola címénél ezt találjuk: "3131 S. 156th Street, Omaha, Nebraska, 68130, Canada". Vagyis az amerikai középiskolának otthont adó Omaha várost, illetve egész Nebraska államot Kanadába helyezte át az oldal.)

A szócikk-vandalizmus egyre növekvő problémát jelent a Wikipediának, amely miatt egyre többen kérdőjelezik meg az alapkoncepció helyességét. A hatások már a szervezet hierarchiájának csúcsát is elérték: a Wikipedia nonprofit részének, a WikiMedia Alapítvány igazgatóságának tagja, Angela Beesley ugyanis azért mondott le nemrég a tanácsban betöltött tisztségéről, mert már nem bírta elviselni a személyéről születő támadó jellegű Wiki-bejegyzéseket.

Azóta történt

Előzmények