Megfizet a hibás chipekért az Nvidia

Huang Zsen-hszün
Huang Zsen-hszün

Az Nvidia a második negyedévben újabb fájó összeget, 119,1 millió dollárt volt kénytelen költeni hibás grafikus processzorainak és chipkészleteinek cseréjére, ami mínuszba fordította az eredményt. Az ünneprontó egyszeri tételt nem számolva, üzemi szinten azonban a vállalat üdítően erős, a Wall Street várakozásait felülmúló számokat jelentett.

A július 26-án véget ért trimeszterben az árbevétel 776,5 millió dollár volt, 13 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, míg a veszteség a bázisidőszak 120,9 millió dollárja után most 105,3 millió dolláron állapodott meg. Az egyszeri tételeket nem számolva a vállalat 37,7 millió dolláros, részvényenként 7 centes profitot jelentett. Az elemzők átlagosan 713 millió dollár forgalmat és egyszeri költségek nélkül részvényenként 2 cent mínuszt prognosztizáltak.

Az Nvidia egy évvel ezelőtt már elkülönített 196 millió dollárt a hibás chipekkel kapcsolatos költségek fedezésére. Amint arról akkor lapunk is beszámolt, a cég egyes, noteszgépekbe szerelt grafikus processzorainak és chipkészleteinek meghibásodását rossz minőségű tokozás okozta, amely nem volt képes elviselni a folyamatosan változó hőterhelést. A hibás alkatrészeket többek között az Apple, a Dell, a HP, a Sony és a Toshiba notebookjaiban használták. Az Nvidia az alkatrészek kicserélésének költségét a gyártókkal megosztva vállalta, de – mint most kiderült – az összeget alulbecsülték: a malőr eddig 315 millió dollárral rövidítette meg a céget.

Ugyanakkor a vállalat termékei iránti kereslet egyre élénkül – domborította a számok pozitív oldalát Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgató, aki azt is elmondta, hogy a Windows 7 megjelenése a GPU-piac számára az utóbbi évtized legnagyobb üzleti lehetőségét teremti meg.

A vállalat a jelenlegi, harmadik negyedévre a most elértnél 5-7 százalékkal több árbevételt vár.

Azóta történt

  • Beindult a GPU-piacon az AMD

    A harmadik negyedév rendkívül erős volt, egyedül az NVIDIA forgalma nem nőtt látványosan.

  • Magára talált az NVIDIA

    Minden termék iránt egészséges volt a kereslet a harmadik negyedévben. Az összes mutató javult.

  • Belelendült az NVIDIA

    Az egy évvel korábbi mínusz nyereségbe fordult, az árbevétel pedig megduplázódott. A cég hisz abban, hogy az önálló GPU-knak van létjogosultsága a notebookokban is.

Előzmények