Megérkezett az SQL Server 2005 szervizcsomagja

Hirdetés

A Microsoft kiadta a néhány hónappal ezelőtt megjelent SQL Server 2005 első szervizcsomagját (SP1). A folyamatos rendelkezésre állás biztosítása érdekében az SP1 már tartalmazza az adatbázis-tükrözés funkciót, amely kiegészíti az SQL Server 2005 már meglévő technológiáit, mint amilyen a fürtözés (failover clustering), az adatbázis-pillanatképek (snapshot) készítése és izolálása (snapshot isolation), valamint a naplófájlok automatizált átvitele az adatbázisszerverek között (log shipping).

Újdonság, hogy az ingyenes SQL Server 2005 Express Edition esetében az SP1 telepítése után már a kisebb vállalkozások és szoftverfejlesztő cégek is elérhetik az üzletiintelligencia-modulok egy részét (a jelentéskészítést támogató SQL Server Reporting Services (SSRS) modult és a Full Text Search funkciót, amellyel szabadszavas keresések valósíthatóak meg).

Az SP1 része az SQL Server Management Studio Express is. Ez az eszközkészlet a SQL Server 2005 Express felhasználói számára biztosít grafikus menedzsmentfelületet, amellyel az SQL-alapú fejlesztésekre fordított idő csökkenthető, a kész rendszerek karbantartása pedig tovább egyszerűsíthető. Az eszköz használható a közelmúltban bejelentett – kifejezetten kliensszámítógépekhez készített – SQL Server Everywhere Edition karbantartására is. Ez a változat várhatóan az év végén jelenik meg.

Az üzleti intelligencia és a döntéstámogatás segítése érdekében az SP1 két új elemmel is bővíti a Reporting Services modul funkciót, hogy az SAP NetWeaver üzletiintelligencia-eszközeivel integráltan is lehessen jelentéseket készíteni. Az egyik elem az említett SAP eszközhöz készített .NET Data Provider, míg a másik egy új lekérdezéstervező, az MDX Query Designer.

Az SQL Server 2005 első javítócsomagja letölthető a Microsoft honlapjáról, és ugyancsak itt érhető el az SQL Server 2005 Express javított és jelentősen bővített változata.

Azóta történt

  • Jön a Microsoft és az SAP duettje

    Júniusban piacra kerül a két vállalat által közösen fejlesztett szoftver, amely összekapcsolja az Office-t és az SAP szoftvereit.

Előzmények