Megbukott a WAP

Annak ellenére, hogy a szakemberek két év óta hangoztatják, hogy a WAP a mobilinternetezés "ütős" technológiája lehet, úgy tűnik, ez a sajátos hálózati megoldás egyelőre nem tudta tömegesen meghódítani az internetezőket – derül ki az NRC és a TNS közös NetMonitor kutatásából.

Rajongással fogadta a szakmai közvélemény, amikor hat évvel ezelőtt az Orange bemutatta a WAP-ot Angliában. Piaci elemzők tucatjai jósolták, hogy ezzel beköszönt a mobilinternet korszaka. Egy évvel később már kiábrándult felhasználók és szkeptikus újságírók ezrei tanúsíthatták, hogy "ez még nem az igazi". Aztán valamikor 2003 derekán a fejlesztők újból kiálltak a WAP mellett, mondván: elegendő tartalom született ahhoz, hogy vonzó legyen a mobilinternetezés e formája. Az NRC és a TNS közös NetMonitor kutatásának idén májusi adatai ezzel szemben azt mutatják, hogy a WAP-ot csak egy tudatos kisebbség használja rendszeresen.

Bár a hetente legalább egyszer internetező felnőttek 97 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, közel háromnegyedüknek pedig a WAP használatára is alkalmas a készüléke, mindössze 16 százalékuk (vagyis az összes internetező 12 százaléka) használja rendszeresen a WAP-ot. A magyar internetfelhasználók háromötöde – technikai lehetőség vagy érdeklődés híján – sosem veszi igénybe a szolgáltatást.

Azt, hogy a WAP még az internetezők körében sem sikertörténet, ezeken az adatokon túl jelzi az is, hogy míg az internetezők 94 százaléka fontos információforrásnak, 89 százaléka pedig fontos szórakozási lehetőségnek tartja a világhálót, addig a WAP-ról csupán 10, illetve 8 százalékuk vélekedik így. A WAP fontossága azonban nemcsak az internetétől, de a többi médiumétól is elmarad.

A NetMonitor adatai szerint a WAP-ot is használó internetezők csoportja nem mutat jellegzetességeket a hagyományos demográfiai ismérvek – nem, kor, iskolai végzettség stb. – mentén, azaz nem állíthatjuk, hogy a WAP-felhasználók inkább budapestiek vagy magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők lennének. Azt, hogy valaki igénybe veszi-e a WAP-szolgáltatásokat, leginkább mobiltelefonjához fűződő viszonya, attitűdje határozza meg. A WAP-ot az olyan értelemben vett mobilfüggők használják leginkább, akik a mobiltelefont elsősorban nem munkájukhoz veszik igénybe. A "mobilőrülteknek" nevezhető csoport egyfelől rendkívül praktikusnak tartja a mobiltelefonban megvalósult integrált szolgáltatásokat, másfelől úgy tekint készülékére, mint személyisége elválaszthatatlan részére. Ezek a mobilhasználók telefonjaik nélkül nem tudják elképzelni mindennapjaikat, ugyanakkor a mobil számukra a kikapcsolódás és az időtöltés fontos eszközeként is megjelenik. A mobilőrültek olyan telefonra vágynak, amely lehetőség szerint az összes információs technológiát egyesíti, de az is fontos, hogy a készülék igazodjon a személyiségükhöz.

A WAP-ot használó internetezők körében érdekes módon a navigátor (útbaigazító szolgáltatás, amely több száz objektum címét tartalmazza, és kiindulási pontunk ismeretében megmondja, mely objektum – például étterem – található a közelünkben) a legnépszerűbb: 15 százalékuk rendszeresen, 48 százalékuk alkalmanként igénybe veszi. Mozi- vagy koncertműsort 56 százalékuk szokott legalább alkalmanként olvasni, az időjárás felől pedig 54 százalékuk szokott a WAP-on tájékozódni. Közéleti híreket a WAP-olók 41, sporthíreket 35 százaléka szokott olvasni, gazdasági információkat pedig egyharmaduk keres a WAP-on. Banki ügyek intézésére, banki információk keresésére 38 százalékuk használja mobiltelefonját, s 10 százalékuk rendszeresen igénybe veszi ezt a szolgáltatást.

Azóta történt

Előzmények