Megállapodott az IHM és a Microsoft

Hirdetés

Amint arról korábban hírt adtunk, tavaly novemberben lejárt a Microsoft és az informatikai minisztérium szerződése, amely a felső- és középiskolai oktatásban résztvevők számára biztosította a szoftvervállalat Windows operációs rendszereinek és irodai szoftvercsomagjának ingyenes használatát. Időközben ugyan a felek egyeztetni kezdtek a megállapodás meghosszabbításáról, ám a tárgyalások – minthogy az IHM sokallta a szoftvercégnek fizetendő összeget – elhúzódtak. Mivel felmerült annak a lehetősége is, hogy a szerződés lejártával az oktatók és a diákok kénytelenek lesznek eltávolítani a program keretében telepített szoftvereket számítógépeikről, áthidaló megoldásként a felek február végéig meghosszabbították a Campus- és School-szerződések érvényességét.

Az IHM végül most jutott dűlőre a szoftvervállalattal: a felek három évre szóló licencmegállapodást kötöttek a tárca Tisztaszoftver Programja keretében. A 2008. február 28-ig érvényben lévő megegyezés értelmében a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépein, a felsőoktatási intézmények oktatóinak, hallgatóinak és dolgozóinak, valamint az általános és középiskolák pedagógusainak otthoni számítógépein továbbra is jogtisztán használhatók a Microsoft Windows Frissítés (upgrade), valamint a Microsoft Office termékek.

A megállapodás a felsőoktatási intézmények és a középiskolák esetében licencet biztosít a Microsoft egyes szervertermékeinek használatára is. A szerződés értelmében a kedvezményezettek térítésmentesen juthatnak hozzá a termékekhez és a szoftverfrissítésekhez is.

Az IHM a megállapodásról hírt adó közleményében ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a Tisztaszoftver Program technológiasemlegességének jegyében a nyílt forrású rendszerek terjedését is elő kívánja segíteni az oktatásban. Ezért az IHM, a Miniszterelnöki Hivatal és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság részvételével munkacsoport alakult azzal a céllal, hogy a nyílt forráskódú rendszerek a központosított közbeszerzés rendszerében hozzáférhetőek legyenek az intézmények számára.

Azóta történt

Előzmények