Megalakult az ODFA magyar tagozata

Az OpenDocument (ODF) formátum hazai elterjedésének elősegítésére megalakult a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata. A szervezet (eredeti nevén ODF Alliance, vagy ODFA) 2006. márciusában jött létre az Egyesült Államokban, azzal a céllal, hogy képzéssel, információ-átadással és szakmai tudásbázissal segítse a közszolgálatban tevékenykedőket és törvényalkotókat abban, hogy az exponenciálisan növekvő mennyiségű elektronikus dokumentumokat elsődlegesen OpenDocument (ODF) formátumban tárolják. A nemzetközi szövetség alapítótagjai közül néhányan az ODFA Magyarország megalakulásában is részt vettek, így a helyi alapítók közt megtalálható többek közt a Közép Európai Egyetem, az IBM, a SUN és a Szabad Szoftver Intézet.

A szervezet közleménye szerint jelenleg monopolizált kvázi-szabványok uralják a piacot, melyek segítségével bizonyos gyártók privilegizált helyzetet és monopolárat tarthatnak fent magunknak, ez pedig komoly többletkiadásokat jelenthet az állami és magánszektornak egyaránt. Ráadásul – mutat rá a szervezet – hosszú távon sem tekinthető rentábilisnek az egyetlen cég által létrehozott formátumok melletti elkötelezettség, mert így a felhasználó folyamatos, licenchez kötött fejlesztésekre kényszerülhet, és abban sem lehet biztos, hogy a különböző verziókkal elmentett dokumentumai kompatibilisek lesznek egymással.

Az ODFA, illetve annak magyar tagozata a nyílt szabványok más iparágakban tapasztalható előretörését alapul véve úgy látja, hogy az ODF mozgástere is folyamatosan növekszik. Erre példa, hogy a nyílt formátumot egyre több országban használják kötelező érvénnyel az államigazgatásban, az Európai Unió pedig 2010-től irányelvben szabályozza, hogy a közbeszerzési eljárásokon csak olyan termékekkel lehet indulni, amelyek megfelelnek a nyílt szabványoknak.

A szervezet magyarországi tagozatának tervei közt szerepel egyebek mellett a közigazgatás és államigazgatás folyamatos ellátása információval és összehasonlító tanulmányokkal, segítségnyújtás a civil szférának, illetve a társadalmi tudatosság növelése kampányok és rendezvények formájában.

Azóta történt

Előzmények