Megalakult a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Október elsejével megalakult a magyarországi kibervédelmi szervezetrendszert magába foglaló Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI), tudatta a Belügyminisztérium. A 2013-ban elfogadott nemzeti kiberbiztonsági stratégia alapján az Országgyűlés még 2013. áprilisában elfogadta az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényt, melynek eredményeként most létrejöhetett az NKI.

Hirdetés

Ezen belül megalakultak különböző munkacsoportok, együttműködési fórumok, a kibervédelmi koordinátor és tanács, a Kormányzati Eseménykezelő Központ, az ágazati CERT-ek, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság, illetve a szakhatósági feladatokat, sérülékenységvizsgálatokat ellátó Cyber Defance Management Authority.

Az új intézet magába foglalja a jövőben a Kormányzati Eseménykezelő Központot, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóságot, és koordináltabb, hatékonyabb feladat-végrehajtást és információáramlást tesz lehetővé.

A Belügyminisztérium közleményében a már meglévő és biztonságilag hiányos rendszereknél következetesen kívánja végrehajtani a törvényben meghatározott biztonsági szintek emelését előíró folyamatokat, az újaknál pedig kiemelt figyelmet és pénzügyi erőforrást kívánnak fordítani az elektronikus információbiztonság kialakítására.

A tudatosság növelését minden szinten célul tűzte ki a minisztérium, ugyanis „kizárólag technikai eszközökkel nem vagy csak irreálisan magas költségekkel valósítható meg az állami rendszerek védelme”.

Azóta történt

Előzmények