Hirdetés

Médiahack volt csupán az alaplapgyártók civakodása?

Még meg sem száradt a tinta a múlt heti bírósági beadványon, a felperes Asustek Computer máris visszavonta keresetét, miután legnagyobb alaplapgyártó riválisa, a Gigabyte Technology vállalta, hogy bocsánatot kér, amiért megpróbálta lejáratni vetélytársát – írják helyi lapok. Az igazi műsor tehát elmarad, a cirkuszból azonban mindkét gyártó sokat profitálhat, hiszen a beadványokkal a helyi média mellett rövid időre sikerült a világsajtó figyelmét is magukra irányítaniuk.

Hirdetés

A szokatlan módon elfajult vitát egy a hónap közepén nyilvánosságra került prezentáció robbantotta ki, amiben a Gigabyte az Asustek álláspontja szerint szándékosan félrevezetően, illetve hiányos információk alapján következtetve alapvetően két ponton sértette a cég jó hírnevét.

A világ első számú alaplapgyártója kifogásolta, hogy a Gigabyte-nál felületesen, a technológia alapos ismerete nélkül hasonlították össze a két gyártó alaplapjain található, energiatakarékossági célokat szolgáló funkciók hatásfokát. Ezek a technológiák a manapság oly divatos „zöld számítástechnika” egyik legfőbb pillérét képezik az alaplapoknál – képesek több fokozatban, akár felhasználói beavatkozással, akár teljesen automatikusan csökkenteni a komponensek áramfogyasztását, teljesítményét, ezzel évente átlagosan akár több száz kilowattóra áramot is megspórolva.

Az Asus alaplapokon található elektronikai komponensek, konkrétan a szilárdelektrolit-kondenzátorok minőségét szintén firtatja a Gigabyte prezentációja, mely az Asustek álláspontja szerint ezen a ponton kifejezetten rosszindulatúan, szándékosan félrevezetően tünteti fel rossz fényben a cég termékeit. A marketingrészlegek (jóllehet ezúttal nem teljesen alaptalanul) előszeretettel tesznek egyenlőségjelet a felhasznált kondenzátorok minősége és a termék általános minősége közé, ezért sem meglepő, hogy kicsapta a biztosítékot az Asusteknél az az ominózus prezentációban elhelyezett dia, mely felpúposodott és szétdurrant kondenzátorokat ábrázol – csakhogy az Asustek szerint a képen nem is egy alaplap, hanem egy videokártya egy részlete látszik (melynek nyomtatott áramköre a legtöbb Asus alaplaphoz hasonlóan rézszínű), ráadásul az sem a cég terméke.

A fentiek kapcsán kialakult elmérgesedő vitából kerekedett per most mégis elmarad, miután a Gigabyte vállalta, hogy a nagyobb tajvani újságok vasárnapi számában fizetett hirdetésben kér bocsánatot az Asustektől. A vita ezzel tehát lezártnak tekinthető, a konkurenciaharc azonban, úgy tűnik, továbbra sem csitul: a DigiTimes tudósítása szerint a Gigabyte továbbra is kitart amellett, hogy saját energiatakarékossági technológiája fejlettebb, mint az Asustek megoldása.

Hirdetés

Előzmények