Újabb vonatokra telepít ingyenes wifit a MÁV

Tavaly szeptember óta elérhető a MÁV-START egyes InterCity járatain az ingyenesen használható internet. A társaság a kísérleti projektet sikeresnek tartja, a felmérések szerint a 3. generációs kocsikba telepített wifit egyre többen veszik igénybe.

Mint a cég méréseiből kiderül: a felhasználók által utazás közben forgalmazott adatmennyiség folyamatosan nő, az első négy hónapban több mint 510 GB volt az adatforgalom. Volt olyan időszak, amikor egyszerre 240-en csatlakoztak a Magyar Telekom által biztosított vasúti ingyenwifire, míg naponta átlagosan 150-en interneteztek. Az egy kocsiban wifit használók eddigi legnagyobb száma 30 fő volt. A legtöbben péntekenként és vasárnaponként utaznak az érintett a vonatokon, így ezeken a napokon a legnagyobb a szolgáltatás igénybevétele is. A netező utasok háromnegyede laptoppal, netbookkal, a fennmaradó hányad okostelefonnal használja a kapcsolatot.

A szolgáltatás szeptember óta tíz InterCity kocsiban használható, ezek Budapest Keleti pályaudvar, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Budapest Nyugati pályaudvar viszonylatában közlekednek – a vagonokban az ülőhelyek mellett 230 voltos csatlakozó is található. A mobilinternetes hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps – közölte a cég.

A MÁV 2011 novemberében kérdőíves felmérést készített az utasok körében, amely azt mutatta: van igény a wifire a vonatokon, a szolgáltatást használók 44 százalékának nincs mobilinternet-hozzáférése, és az utasok más járatokon is szívesen látnának vezeték nélküli internetet. A vasúttársaság ezért további InterCity járatokon is tervezi a hozzáférés bevezetését és az ülések melletti konnektorok kiépítését.

A fejlesztés tervezett menetrendjével kapcsolatban felvilágosítást kértünk a vállalattól, de hírünk publikálásig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Azóta történt

Előzmények