E-számla és valós idejű vonatadatok az Elvirán

A mai naptól új funkcióval bővül a MÁV-START internetes jegyvásárlási rendszere: az online vásárolt jegyekről elektronikus számla is kérhető. Az e-számla ugyanazzal az adattartalommal rendelkezik, mint a papíralapú változat, azzal egyenértékű, és a hiteles elektronikus aláírás és időbélyegző révén a jogszabályi előírásoknak is megfelel. Az e-számla kizárólag elektronikus formában hiteles, tárolása és felhasználása csak ebben a formában történhet.

A MÁV-START az új megoldás kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg számos helyen még nincsenek felkészülve az elektronikus számlák fogadására, ezért azt tanácsolják, hogy a felhasználók csak akkor igényeljenek e-számlát, ha megbizonyosodtak arról, hogy azt a leadás helyén tudják kezelni.

Az e-számlázás bevezetésére egy héttel azt követően került sor, hogy a vasúttársaság elindította a vonatközlekedésről valós idejű információkat közlő szolgáltatását. A böngészőben elérhető Vonatinfo 2.0 a Google Magyarország-térképén mutatja az egyes személyszállító szerelvények aktuális pozícióját és az esetleges késés mértékét. A vonat közlekedési irányát egy kis fekete nyíl szimbolizálja, mely nem látható, ha a vonat áll. A weboldalon – mely egyelőre az okostelefonokonat nem támogatja – az adatok percenként frissülnek.

Az információs térkép elérhető a www.mav-start.hu oldalon lévő elektronikus menterendi keresőből a „Vonatinfó” gomb megnyomásával, vagy az itt indított keresés után a kiválasztott vonat száma alatt található „Mutasd a térképen” linken keresztül is.

Az MTI beszámolója szerint a térképes információs rendszer kifejlesztése 15 millió forintba került, a több vasúttársaság adatait tartalmazó központi információs adatbázis kialakítása és üzemeltetése 150 millió forintot, az okostelefonhoz kapcsolódó fejlesztések pedig 12,9 millió forintot tesznek ki. Az okostelefonokhoz készült alkalmazások várhatóan karácsonytól lesznek majd letölthetők – közölte a MÁV-START.

A vállalat ma azt is bejelentette, hogy augusztus 10-től megszűnik az interneten vásárolt jegyek készpénzes visszatérítése. Ettől kezdve a visszaváltott jegyek 10 százalékos kezelési költséggel csökkentett árát a vásárláskor használt kártyához tartozó számlára utalják vissza ún. áruvisszavét (charge-back) tranzakcióval.

Azóta történt

Előzmények