Hirdetés

Elhunyt az sms kitalálója

Az elfogadott történet szerint az akkor még közalkalmazottként dolgozó finn Matti Makkonen egy koppenhágai telekommunikációs konferencián, egy pizza felett beszélgetve találta ki az sms-t 1984-ben. De még nyolc évet kellett várni arra, hogy elküldjék az első üzenetet, mely egy PC-ről indulva egy vodafone-os mobilra érkezett meg. A tényleges alkalmazás azonban csak 1994-ben történt meg, amikor az első, sms-küldésre alkalmas mobiltelefon, a Nokia 2010 megjelent.

Hirdetés

Bár egy ilyen ötlet után azt várhatnánk, hogy a kitalálója minimum dollármilliomos lett, Makkonen esetében nem így történt, ugyanis a mérnök úgy ítélte meg, hogy ez egy olyan fejlesztés, melyet nincs joga levédeni, így nem is szabadalmaztatta.

Így aztán a technológia kidolgozása és szabványosítása is nélküle zajlott le: Friedham Hillebrand kommunikációkutató határozta meg a 160 karakteres limitet 1985-ben, az első üzenetet pedig Neil Papworth küldte el 1992-ben a Vodafone akkori igazgatójának, az épp munkahelyi buliban részt vevő Richard Jarvisnak.

Makkonen igen szerényen nyilatkozott később ötletéről. A BBC 2012-ben készített vele interjút, ahol a mérnök azt mondta, hogy az sms nem tekinthető egyéni fejlesztésnek, sokkal inkább egy szakmai közösségi munka végeredményének, mely azonban hatalmas fejlődést hozott a kommunikációban – és ő erre büszke, örül neki.

A június 26-án 63 éves korában, tehát viszonylag fiatalon elhunyt mérnök később egyébként a Nokiánál és más finn távközlési cégeknél dolgozott vezető beosztásokban – és soha nem tűnt elégedetlennek vagy csalódottnak.

Hirdetés

Előzmények

  • Gyászolunk: elhunyt Dragon György

    Rosszul indult az év: egy mindenki által szeretett szakember fiatalon hagyott itt bennünket.