Hirdetés

2019. május 24., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

Elhunyt az sms kitalálója

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az egyik legnépszerűbb – és a digitálisok közül valószínűleg a legtartósabb – kommunikációs forma kidolgozója egy fillért sem keresett ötletével.

Az elfogadott történet szerint az akkor még közalkalmazottként dolgozó finn Matti Makkonen egy koppenhágai telekommunikációs konferencián, egy pizza felett beszélgetve találta ki az sms-t 1984-ben. De még nyolc évet kellett várni arra, hogy elküldjék az első üzenetet, mely egy PC-ről indulva egy vodafone-os mobilra érkezett meg. A tényleges alkalmazás azonban csak 1994-ben történt meg, amikor az első, sms-küldésre alkalmas mobiltelefon, a Nokia 2010 megjelent.

Hirdetés

Bár egy ilyen ötlet után azt várhatnánk, hogy a kitalálója minimum dollármilliomos lett, Makkonen esetében nem így történt, ugyanis a mérnök úgy ítélte meg, hogy ez egy olyan fejlesztés, melyet nincs joga levédeni, így nem is szabadalmaztatta.

Így aztán a technológia kidolgozása és szabványosítása is nélküle zajlott le: Friedham Hillebrand kommunikációkutató határozta meg a 160 karakteres limitet 1985-ben, az első üzenetet pedig Neil Papworth küldte el 1992-ben a Vodafone akkori igazgatójának, az épp munkahelyi buliban részt vevő Richard Jarvisnak.

Makkonen igen szerényen nyilatkozott később ötletéről. A BBC 2012-ben készített vele interjút, ahol a mérnök azt mondta, hogy az sms nem tekinthető egyéni fejlesztésnek, sokkal inkább egy szakmai közösségi munka végeredményének, mely azonban hatalmas fejlődést hozott a kommunikációban – és ő erre büszke, örül neki.

A június 26-án 63 éves korában, tehát viszonylag fiatalon elhunyt mérnök később egyébként a Nokiánál és más finn távközlési cégeknél dolgozott vezető beosztásokban – és soha nem tűnt elégedetlennek vagy csalódottnak.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.