Ezen az oldalon az is megszereti a matekot, aki eddig utálta

Habár rengeteg kiváló matektanár dolgozik Magyarországon, mindannyian rendelkezünk olyan tapasztalatokkal, melyek szerint a többség egyrészt a közhelyszerű mítoszok, illetve a nem megfelelő tanítási módszerek miatt utálja meg ezt tudományt (tantárgyat). Ezen helyzeten kívánnak változtatni az easyMaths projekttel már komoly elismerést szerzett Mosóczi András matematikus és társai.

Hirdetés

Az új e-learning program, a mateking.hu (illetve angol nyelvű változata) a koncepció kitalálója szerint azért jött létre, hogy „…bebizonyítsuk, hazánkban is szükség van a legmodernebb oktatási formákra, és képesek vagyunk itthon létrehozni egy olyan tartalmat, amit a legjobb amerikai egyetemek is megirigyelhetnek. Mindezt teljesen önerőből, bármilyen állami vagy pályázati támogatás nélkül.”

Az alkotók felfogása szerint: „A matematika oktatásának egyik legnagyobb problémája az, hogy nem képes kialakítani a megfelelő szemléletet, hogy mit miért csinál az ember egy probléma megoldása során. A legtöbb oktatási megoldás eredményeket vagy módszereket közöl, valójában azonban nem a végeredmény, hanem a végeredményhez való eljutás és az ehhez szükséges módszerek kiválasztása jelenti a valódi kérdést. Ennek a weboldalnak a célja, hogy letisztult, egyszerű példákon alapuló magyarázatokkal azt válaszolja meg a felhasználóknak, hogy mit miért kell csinálnia, ahhoz, hogy egy problémát megoldjon.”

Az alapvető matematikai tudást már adottnak tekintő oldal célcsoportja az egyetemista és főiskolai hallgatók, de várják az érdeklődő középiskolásokat is.

A weboldalon pár perc után is látható, hogy fejlett pedagógiai érzékkel és nagy tanítási tapasztalattal rendelkező szakemberek hozták létre az oktatóanyagot. A tanítás képsorok formájában történik – ezek egyfajta diaképek, de ellentétben a hagyományos PowerPoint-szerű diákkal itt általában 100-150 képkocka van képsoronként, és apró lépésenként folyamatosan átalakuló képet lát a felhasználó, mintha egy film képkockáit nézné.

Matektanítás online: mateking.hu
[+]

Ahogy írják: „A hagyományos PowerPoint-szerű diák olyanok, mintha egy futóversenyről két képet mutatnánk be, az egyik a rajt, a másik a cél, amiből nem derül ki szinte semmi. Ezek a képsorok nem a végeredményt mutatják be, ami egy matematikai probléma megoldásánál lényegében mellékes, hanem az ahhoz vezető utat. Ezt az a sajátos felfogás teszi lehetővé, hogy a képsorok képkockái nagyon apró részleteiben mutatják be a megoldás lépéseit, rávilágítva a lépések okára és következményére. A képkockák nagy száma miatt mérföldkövek teszik lehetővé a gyorsabb lépkedést, ha valaki számára az adott rész már ismert, és csak nagyobb léptekben szeretné átfutni.”

A képsorok minimalista stílusban készülnek el, a magyarázó szövegek mérete és száma is a lehető legkevesebb, minden lehetséges helyen ábrák és színek szemléltetik a magyarázatokat. A minimálisan megjelenő szövegek stílusa rendkívül közvetlen, szinte meseszerű, nagyon erős hasonlatokkal és képekkel, ami segít feloldani a matematika okozta stresszt, és így könnyebb befogadni a tartalmakat.

Az oldalak reszponzívak, mobil nézetük kialakításánál különösen törekedtek a nagyon könnyű kezelhetőségre és a jól átlátható struktúrára.

Az oldal használata jelenleg ingyenes, de a legtöbb tananyag csak regisztrált felhasználók számára érhető el.

Azóta történt

Előzmények