Matáv: a vártnál is gyengébb negyedév

A Matáv az erős piaci verseny ellenére megőrizte piacvezető pozícióját. Ezzel a nem túl meglepő bejeletéssel kezdődik a cég első negyedéves gyorsjelentése, ám a dokumentum ennél több pozitív hírt nem is igen tartalmaz.

Hirdetés

A cég ugyan a tavalyihoz képest hajszálnyi bevételnövekedésről számolhatott be, profitja azonban több mint negyedével csökkent, s az eredmény a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők prognózisainak átlagánál is rosszabb lett. Folytatódott a vezetékes szegmens eredményének zsugorodása, e kör bevételei 7,1 százalékkal 76,4 milliárd forintra csökkentek, az EBITDA-ráta 37,7 százalék volt. A belföldi és nemzetközi forgalmi bevételek együttesen 13,1 százalékkal estek, főként a forgalom visszaesése és az árengedmények következtében.

Megáll viszont a vonalszámcsökkenés, a társaság ugyanannyi vezetékes vonalat üzemeltetett, mint a negyedik negyedévben. Az adatátvitelből és bérelt vonalakból származó bevételek – köszönhetően az ADSL- és internetelőfizetői szám bővülésének – 21,6 százalékkal nőttek. A Matáv összes vezetékes vonalának 18,6 százaléka volt ISDN-csatorna, az első negyedév végén az ADSL csatlakozások száma 125 ezer volt.

A mobil szegmens bevételei 5,8 százalékkal nőttek, az EBITDA 25,5 milliárd forintra emelkedett. A működési eredmény ugyanakkor 32,8 százalékkal csökkent, mivel a Westel névváltásával kapcsolatos leírások döntő többsége ebben a negyedévben került elszámolásra. A nemzetközi szegmens bevételei 8,4 százalékkal 16,9 milliárd forintra nőttek az első negyedévben főként az árfolyamváltozás következtében.

A Matáv-csoport összeségében 0,8 százalékkal 146,1 milliárd forintra bővülő bevételről és 5,2 százalékkal 63,2 milliárd forintra apadó EBITDA-ról adhatott számot. A csoportszintű működési eredmény 26,6 milliárd forintra csökkent, elsősorban az értékcsökkenés és amortizáció 20,9 százalékos növekedése következtében. A nettó eredmény 14,1 milliárd forintra esett vissza. Ez jócskán elmarad az egy évvel korábbi, több mint 19 milliárdtól, de alulmúlja a 14,4 milliárd feletti piaci konszenzust is.

Azóta történt

Előzmények