Más se hiányzott: itt a csevegő féreg

Amikor az ember olyan vírusokról kap hírt, amelyek már beszédbe elegyednek(!) a megcélzott felhasználóval, önkéntelenül felmerül a gondolat, vajon nem volt-e sokkal nyugodtabb életünk akkoriban, amikor még a dir paranccsal listáztuk ki a könyvtárakat...

Hirdetés

Márpedig a kedden felfedezett IM.Myspace féreg pontosan ezt teszi, csevegést kezdeményez az azonnali üzenetküldő alkalmazáson keresztül, hogy eloszlassa a gyanakvásunkat. Egész konkrétan azt írja, "lol that's cool", majd egy clarissa17.pif nevű fájlra mutató linket küld – amelyre kattintva természetesen azonnal települ a kártevő. És ezek után, ha válaszolunk – például azért, mert az ígért képet nem találtuk, ellenben a vírusirtónk bajt jelzett –, akkor még arról is készséggel tájékoztat a program, hogy bizony, ő egy vírus.

Az AOL hálózatán terjedő féreg egyelőre kevéssé elterjedt, de Andrew Burton, a kártevőt izoláló IMlogic vezetője szerint csupán kísérleti verzióról van szó. "A támadók valószínűleg még csak most próbálják ki az új technológiát. Lesz még egy-két kósza kísérlet, aztán egy finomítás, és azután várható a nagyszabású kitörés."

A klasszikus iskolát követi a másik kedden felfedezett AOL-féreg, az Aimdes.E. Ez karácsonyi üdvözlőlapnak álcázza magát, így valószínűleg sokkal könnyebben eléri, hogy rákattintsanak. Mindkét vírus hátsó kaput nyit a rendszeren, és azonnal elkezdi továbbküldeni magát a felhasználó kontakt listájában szereplőknek – mindezt úgy teszi, hogy a gép gazdája nem bukkanhat nyomára a kimenő üzenetek között.

A szakemberek az új IM-férgek, különösen a csevegő Myspace megjelenésével igazolva látják a tendenciát, hogy az azonnali üzenetküldőkben terjedő kártékony programok egyre kifinomultabbá válnak. A védekezés legjobb módja – természetesen a mindig naprakészen tartott vírusölő mellett – az, ha egy kapott linkre való rákattintás előtt mindig megkérdezzük beszélgetőpartnerünket, hogy szándékosan küldte-e.

Azóta történt

Előzmények