Mobilra jön a képregény – a Marvel holnapig ingyen ad tartalmakat

A világ talán legismertebb, képregényekkel foglalkozó vállalkozása, a Marvel Entertainment már eddig is igyekezett a kezében lévő szellemi tőkét átforgatni a digitális világba, és a most zajló, a legújabb médiatrendekkel, illetve az ezekhez kapcsolódó technológiai fejlesztésekkel foglalkozó, kiemelkedő jelentőségű kiállításon (South by Southwest – SXSW) bejelentették, hogy újabb területeket kívánnak meghódítani. Ezek szerint a képregényrajongóknak e héttől kezdve egy új kezdeményezés – Project Gamma – keretében mobil eszközökön is élvezhető tartalmakat kínálnak.

A bevezető kampány része, hogy vasárnap óta – helyi idő szerint – ma éjszakáig ingyenesen ajánlottak fel 700 különféle képregényt letöltésre. (Igaz, itt valami gubanc van jelenleg, mivel egyelőre indoklás nélkül lezárták a letöltési lehetőségeket. A Wired tudósítása szerint a kampányért és a letöltési lehetőség biztosításáért felelős terjesztő, a ComiXology nevű cég dolgozik a probléma megoldásán, és azt kérték a felhasználóktól, hogy jelezzék igényüket, melyet akkor majd teljesítenek, ha újra feláll a rendszer.) Az eredeti kiírás szerint magyar idő szerint holnap reggel hét óráig tartana az akció.

A történet érdekessége, hogy a Marvel egy tavaly bemutatott saját formátumban (Infinite Comics format) juttatja el a mobil eszközökre a képregényeket. A cég a 2012-ben megindított akció keretében az előfizető felhasználóknak hetente juttat el új tartalmakat.

A Marvel az új, már nem klassizkusokat ajánló pályát júliusban nyitja meg a Wolverine: Japan’s Most Wanted képregénnyel, mely szorosan kapcsolódik a július 25-én bemutatandó új Wolverine-filmhez. Később jönnek majd további új címek is, ám ezeket egyelőre még nem árulták el. Azt viszont már most is lehet tudni, hogy a történetek csak lazán épülnek egymásra, mivel az a cél, hogy egy új tartalom esetében az is értse a történetet, aki a korábbiakat nem látta.

A Marvel a saját formátumban nagyon sok újdonságot kínál, mivel szeretnék a hagyományos képregény digitális jövőjét megteremteni. Ilyen például az, ahogyan a hagyományos képregény-olvasási formát adaptálták a mobil eszközök képernyőjéhez: a formátumnak köszönhetően az olvasó nem a teljes oldalt látja, hanem csak az egyes képet, így némiképp megváltozik a hagyományos olvasásmód, ahol bizonyos stílusoknál az olvasóknak némi – képregényekre vonatkozó – előképzettségre is szüksége volt a történet követéséhez. A Project Gamma nagyon fontos újdonsága lesz, hogy a képregényekhez hangsávokat is csatolnak – persze, nem beszélnek a szereplők, hanem – a játékokban megszokott módon és technológiával – dinamikusan változó, az olvasóhoz alkalmazkodó aláfestő zenéket kevernek a képekhez.

Előzmények