Kolónia és valóságshow a Marson

Senki nem róhatja fel az emberiségnek, hogy fukarkodna a nagy volumenű bejelentésekkel – a példahozás lehetőségével élve egy orosz cég nem rég tett nyilatkozatából tudhatjuk, hogy megközelítőleg 30-40 év múlva egészen biztosan halhatatlanok leszünk. Hogy addig se unatkozzunk, egy valóságshow keretein belül végignézhetjük azt, ahogyan elkezdjük betelepíteni a Marsot. A vörös bolygó érintése ugyan 2023-ig nem fog megtörténni, de addig is figyelemmel kísérhetjük majd a munkálatokat, sőt szavazhatunk és beszélhetünk róla.

A fentebbi sorok szarkazmusa célirányosan a Mars One projektnek szól: noha nem az elgondolással van a gond, sem pedig az ez irányba tett erőfeszítésekkel, hanem magával a – remélhetően pozitív kimenetelű – végeredmény ígéretével, ami valljuk be, túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. De lássuk, hogy mit is ígér nekünk a vállalkozás!

Egy holland start-up vágta bele ebbe a gigászi méretű fába a fejszéjét, az előkészületek már tavaly megkezdődtek, aminek végeredményeképpen egy Nobel-díjas fizikust, hat űrkutatással és űrben használatos eszközök gyártásával foglalkozó céget, két alapítványt, valamint a híres/hírhedt valóságshow, a Big Brother egyik társalapítóját is sikerült beszervezniük. A fizikus, valamint a cégek és alapítványok megkeresése egyértelmű, hiszen egy komoly szakmai múlttal rendelkező tudós egy hasonló volumenű projektnél nem csak hogy reklámértékkel bír, de még segíteni is képes a munkálatokban. Érthető a cégek és szervezetek megkeresése is, hiszen mind a technológiára, mind az egyéb irányú támogatásokra szükség van, a kérdés az, hogy hogyan került a listára a Nagy Testvér egyik atyja? A cég válaszából kiderül, hogy a hagyományos sajtótájékoztatók és más jellegű közlemények helyett izgalmasabbnak meg persze jó bevételi forrásnak gondolja azt, ha a néző a munkálatok kezdetétől fogva részesül a tervek megvalósulásában.

A vállalkozás további nyilatkozatából kiderül, hogy a 2023-as betelepítés megkezdése már 2016-ban megkezdődik: ekkor készülnek el ugyanis a jövőbeni kommunikációhoz elengedhetetlen eszközök és egyéb felszerelések. Rá két évre egy Mars-cirkálót is elküldenek, aminek a feladata megtalálni a megfelelő helyet az emberiség új bölcsőjének alappilléreihez. Az előzetes tervek szerint ezt két éven belül meg is találja, így nem lesz akadálya annak, hogy az első lakókapszulákat is leszállítsák a bolygó felszínére egy újabb jármű, valamint két és fél tonnányi élelmiszer társaságában. Az immáron kétdarabosra hízó járműpark feladata lesz az emberi léthez szükséges életkörülmények megteremtése (értsd: a lakókapszulák felépítése, összekapcsolása és üzembe helyezése). Miután megbizonyosodtak arról, hogy a település száz százalékig üzemképes, 2022 szeptemberében útjára indítják a világ első, négy főből álló Mars-csapatát.

Ha minden a tervek szerint halad, hét hónappal később, 2023 áprilisában már a vörös bolygó felszínét tapossák a kiválasztottak. Négy ember egy nagyobb lakható létesítmény kialakításához, valljuk be, édeskevés – ezt a kutatók is figyelembe vették, ezért 2033-ig kétéves ciklusokban plusz két-két embert küldenek a többiek után. A végeredményben tíz főre duzzadó csapatnak a feladata a kísérletezés mellett az élethez szükséges feltételek (levegő, élelem és víz) megteremtése lesz. Az utazáshoz a válogatást már jövőre megkezdik, ennek során a negyven legalkalmasabb jelentkező részesülhet abban a megtiszteltetésben, hogy bekerüljön a történelemkönyvekbe. Az ígéretek szerint a munkára bárki jelentkezhet majd, igaz, a megfeleléshez szükséges feltételekről még nincsen információ. Ami eddig tudható, az az, hogy a Mars One projektben résztvevőknek csak az odaútra szól a jegyük, soha többé nem térnek vissza az anyabolygóra.

A projekt kivitelezésére alkalmas emberek válogatójával és felkarolásával megkezdődik az élő közvetítés is, amit az ígéretek szerint a hivatalos honlapon kísérhetünk majd figyelemmel. Hogy ne csak passzív élvezője legyen, a közönségnek bizonyos helyzetekben megadják a lehetőséget arra, hogy maguk döntsenek a munka további menetéről (valószínűleg maga az emberek kiválasztása is egyfajta kiszavazó show lesz). Az ember Marson történő letelepedése a sci-fi regények óta nagy álma sokaknak, a Mars One is ezt a vágyat lovagolja meg, ám egyelőre nem csinál mást, mint reményt táplál egy egyelőre hamis illúzió iránt. Az ígéretekben nem szűkölködik a vállalat, ám a hitelképességhez némileg többre lesz szüksége néhány videónál és vázlatrajznál, de reméljük, hogy tudják magukat tartani legalább az első, 2013-as időponthoz, s a végén tényleg valami izgalmasnak lehetünk szemtanúi.

Azóta történt

Előzmények