Öt év börtönre ítélték a világhírre vergődött botnet-gazdát

Hirdetés

December végén a bíróság öt év letöltendő börtönre ítélte azt a szlovén vírusírót, akit azzal vádoltak, hogy egy olyan zombihálózat létrehozásában vett részt, melyben körülbelül 12 millió fertőzött számítógép volt világszerte.

Az Iserdo nicknév alatt tevékenykedő, korábban orvostanhallgató Matjaž Škorjancot két évig tartó, a szlovén és a spanyol rendőrség, valamint az FBI által folytatott közös nyomozás után még 2010-ben tartóztatták le, mivel arra az eredményre jutottak, hogy ő írta a hírhedt Mariposa nevű botnet kódját. Az ítéletben az is szerepel, hogy ő állt a Rimecud nevű malware-csomag megalkotása mögött is: a Rimecud egy botnetek építésére alkalmas szoftvercsomag, amely alkalmas egyéb internetes bűncselekmények végrehajtására is. Škorjanc programjait és szolgáltatásait árusította a feketepiacon, így sikerül a nyomára lelni. A Mariposát egyébként 2009-ben sikerült felszámolni.

A maribori bíróság részletes ítéletében víruskészítés és pénzmosás miatt ítélte el Škorjancot négy év tíz hónapra, emellett 3 ezer eurós bírságot szabtak ki rá, valamint elkobozták a lakását és az autóját, mivel úgy ítélték meg, hogy a bűncselekményből szerzett pénzből vásárolta. Az ügyészek egyébként súlyosabb pénzbüntetést, 114 ezer eurónyit szerettek volna elérni, mivel úgy becsülik, hogy a Mariposa több tízmillió eurós kárt okozott.

Škorjanc közölte, hogy fellebbezni fog.

Azóta történt

Előzmények